https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jedina-norma-bude-do-budoucna-upravovat-shromazdovaci-pravo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jediná norma bude do budoucna upravovat shromažďovací právo

14.5.2001 19:04 | PRAHA (ČIA)
Odstranění dosavadní roztříštěnosti právní úpravy shromažďovacího práva a její nahrazení jednou normou připravuje ministerstvo vnitra. Vláda na svém dnešním zasedání schválila návrh věcného záměru zákona o shromažďovacím právu, který ji předložil ministr Stanislav Gross. Paragrafované znění předloží ministr vnitra do 30. září 2001. Po zasedání vlády o tom informoval mluvčí kabinetu Libor Rouček.
 

Podle Roučka věcný záměr upravuje, na která shromáždění se nevztahuje zákon o shromažďování a shromáždění, která nepodléhají oznamovací povinnosti; zpřesňuje náležitosti oznámení o konání akcí; zamezuje dlouhodobé a účelové blokaci veřejných prostranství; zpřesňuje povinnosti svolavatele, úřadu i účastníků shromáždění; stanovuje důvody pro zákaz konání shromáždění a rovněž zpřísňuje sankce za přestupky a trestné činy proti shromažďovacímu zákonu.

Věcný záměr ministra Grosse prozatím neupravuje zákaz zahalování tváří demonstrantů. Tato věc se objevila v souvislosti s protesty při loňském zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Podle Roučka se však o jednotlivých detailech zákona bude ještě hovořit a zařazení tohoto bodu do paragrafovaného znění návrhu zákona tudíž není vyloučeno.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist