https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jediny-slon-africky-v-ceskych-zoo-oslavil-ve-dvore-kralove-13-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jediný slon africký v českých zoo oslavil ve Dvoře Králové 13 let

5.12.2015 15:19 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Samec Kito již také výrazně překonal váhu dalších slonů v zoo, samic Saly a Umbu. Ačkoliv jsou slonice o více než 20 let starší než Kito
Samec Kito již také výrazně překonal váhu dalších slonů v zoo, samic Saly a Umbu. Ačkoliv jsou slonice o více než 20 let starší než Kito
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Dvůr Králové
V Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem oslavili 13. narozeniny slona Kita, který je jediným samcem slona afrického chovaným v zoologických zahradách v Česku a na Slovensku. Kito nyní vstupuje do období dospívání, páření by měl být schopen kolem 20. roku. ČTK to řekla mluvčí zoo Simona Jiřičková.
 

Kito do dvorské zoo přišel v červnu 2009 ze zoo v britském Colchesteru, kde se narodil v roce 2002 matce Tanye a otci Tembovi po umělém oplodnění. Kito podle Jiřičkové ve dvorské zoo dobře prospívá. Nyní váží 5145 kilogramů, zatímco po příchodu do Dvora Králové měl něco málo přes 2000 kilogramů.

Kitovu nynější váhu se v sobotu úspěšně pokusili překonat návštěvníci zoo přítomní na oslavě jeho narozenin. "Přímo na speciální váze pro slony o ploše devět metrů čtverečných uvnitř slonince se zvážilo 79 návštěvníků, kteří měli celkem 5220 kilogramů," uvedla mluvčí. K narozeninám slon dostal třípatrový 1,5 metru vysoký dort z proutí, větviček a ovoce.

Samec Kito již také výrazně překonal váhu dalších slonů v zoo, samic Saly a Umbu. Ačkoliv jsou slonice o více než 20 let starší než Kito, váží asi o jednu tunu méně. Saly váží 4245 kilogramů a Umbu 4065 kilogramů.

Kitovi rodiče se narodili v letech 1981 a 1983 v Africe. Páru se v zajetí v Evropě dlouho nedařilo počít mládě přirozenou cestou. Zoologové se proto rozhodli pro umělé oplodnění Tanyy semenem odebraným Tembovi. Byl to jeden z prvních pokusů o umělé oplodnění slonů na světě a hned napoprvé byl úspěšný. Po sedmi letech byl Kito od matky odstaven a odešel do nového domova v dvorské zoo.

Zoo ve Dvoře Králové, která byla otevřena v roce 1946, se specializuje na africká zvířata. Velmi úspěšná je například v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist