https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jednani-kvuli-obnove-tezby-na-tlustci-bansky-urad-zrusil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jednání kvůli obnově těžby na Tlustci báňský úřad zrušil

8.12.2020 00:39 | BRNIŠTĚ (ČTK)
O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník lomu, Kamenolom Brniště.
O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník lomu, Kamenolom Brniště.
Licence | Volné dílo (public domain)
Epidemie koronaviru oddálila na neurčito rozhodnutí báňského úřadu ohledně žádosti těžaře na obnovu těžby čediče v lomu na kopci Tlustec na Českolipsku. Úřad zrušil čtvrteční jednání v Brništi, které mělo být spojené s místním šetřením ohledně povolení hornické činnosti v dobývacím prostoru Luhov. Náhradní termín úřad vydá až to protiepidemická opatření dovolí. Vyplývá to z údajů na webu báňského úřadu.
 

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století a patří k nejkvalitnějším v Česku. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník lomu, Kamenolom Brniště. Počítá s těžbou až 840 000 tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici. Těžaři ale získali podporu zatím jen přímo v Brništi, kde zastupitelé dali těžbě zelenou a obnovení těžby podpořili i obyvatelé obce v referendu. Nadále proti jsou nejen ekologové, ale i okolní obce včetně Jablonného v Podještědí. Obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Těžařům také chybí výjimka z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Kladné rozhodnutí Libereckého kraje o jejím udělení, které potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, na začátku října zrušil soud a vrátil k novému projednání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist