https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jednani-o-klimatickych-zmenach-jeste-zesili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jednání o klimatických změnách ještě zesílí

20.11.2000 08:00 | PRAHA (EkoList)
Haagská jednání o způsobech, jak čelit globálnímu oteplování zeměkoule, se zítřejším příjezdem ministrů vlád zemí OSN ještě zesílí. Minulý týden utráceli delegáti hodně námahy na překonání rozdílů mezi Spojenými státy a Evropskou unií, aby došlo k realizaci protokolu z Kjóta. Tam průmyslové země souhlasily s redukcí skleníkových plynů o 5 procent do roku 2012. V Haagu se ovšem vytvořila silná evropská opozice proti americkým návrhům dosáhnout svého závazku z Kjóta obchodováním s emisními úvěry a využitím propadů.
 

Hlavní "ministerská" zasedání začínají zítra a končí ve čtvrtek. Delegaci České republiky v Haagu povede ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Dalšími členy delegace jsou Martina Motlová, ředitelka odboru globálních vztahů MŽP, Helena Bambasová, velvyslankyně ČR v Nizozemí, Pavel Brychta, ředitel odboru energetické politiky MPO, Petr Havlík, I. tajemník a vedoucí obchodně-ekonomického úseku velvyslanectví ČR v Nizozemí a Jan Schwippel, pracovník odboru mezinárodních organizací MŽP.

Delegace ČR chce v Haagu podporovat společnou snahu zemí EU o to, aby každá účastnická země povinně přispěla ke snížení emisí vhodným opatřením na národní úrovni. Vedlejšímu využití flexibilních mechanismů, tj. společně zaváděným opatřením nebo obchodování s emisemi, se ČR bránit nebude.

Dá se očekávat, že česká delegace bude při klíčových jednáních o kjótských mechanismech spolupracovat s delegacemi Slovenska, Polska a Maďarska. Na základě dohody ministrů životního prostředí V4 bude přednesen společný projev, jehož přípravou a koordinací bylo pověřeno Maďarsko.

Česká republika (v souvislosti s plněním povinností, které vyplývají z Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a Kjótského protokolu), předložila v letech 1994 a 1997 První a Druhé sdělení ČR o plnění svých závazků. Tyto materiály mj. obsahovaly národní inventury celkových bilancí skleníkových plynů, projekci vývoje emisí skleníkových plynů v horizontech roků 2000, 2005 a 2010 a přehled opatření, která se u nás musí v zájmu snižování emisí skleníkových plynů realizovat. Příprava Třetího sdělení ČR, které je Česká republika povinna předložit sekretariátu Úmluvy do 30. 11. 2001, již byla zahájena. V letošním roce mají možnost zúčastnit se zasedání COP-6 studenti středních škol spolu s ministry účastnických zemí (jsou součástí oficiální státní delegace). Vybráni jsou na základě předložené slohové práce na téma Klimatické změny, mé okolí a já. Za ČR se COP6 zúčastní patnáctiletá studentka česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích Ivana Štěrbová.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist