https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jednani-v-haagu-budou-pokracovat-az-do-soboty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jednání v Haagu budou pokračovat až do soboty

24.11.2000 16:00 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Jednání 6. konference stran Rámcové Úmluvy OSN o klimatických změnách v Haagu v těchto chvílích pokračuje v nastaveném čase. Předseda konference, holandský ministr životního prostředí Jan Pronk již rozhodl, že rozhodl o tom, že jednání mohou pokračovat až do soboty 25. listopadu do 17 hodin našeho času.
 

Šance na dosažení dohody se však významně snížila, když Evropská unie odmítla kompromisní návrh, se kterým přišel ve čtvrtek večer právě Jan Pronk. Podle představitelů Evropské unie je Pornkův návrh "nevyvážený" a "nepřijatelný". Pronkovo kompromisní řešení považuje většina zemí EU jen za zmírněné americké návrhy.

"Dohody musí být dosaženo. Jestli to nestihneme do soboty, nevím kdy to bude. Taky bychom mohli jednat až do roku 2008," řekl Pronk BBC. V Haagu nyní probíhají jednání na nejvyšší úrovni mezi šéfy jednotlivých delegací. Podle Pronkova vyjádření pro BBC je tím nejdůležitějším teď najít politickou rovnováhu.

Pronkův návrh briskně odmítla také mezinárodní ekologická organizace World Wide Fund for Nature (WWF). Podle WWF by Pronkův návrh ohrozil přirozené lesní ekosystémy v rozvojových zemích. Vznikl by totiž tlak na jejich vykácení a nahražení plantážemi rychle rostoucích dřevin. Země, které by do takových projektů investovaly, by si pak mohly výsadbu těchto plantáží započítat jako tzv. propady (pohlcovače skleníkových plynů), což by jim umožnilo méně snižovat vlastní emise skleníkových plynů.

Podle WWF Pronkův návrh také umožňuje výstavbu velkých vodních a uhelných elektráren a nijak neomezuje obchodování s emisními limity. V konečném důsledku by podle WWF Pronkův návrh nevedl ke snížení emisí z rozvinutých zemí o 5,2 %, jak předpokládá Kjótský protokol, ale k jejich zvýšení o 2,0 %.

Konference v Haagu má za úkol doladění technických detailů mezinárodní klimatické smlouvy, Kjótského protokolu, aby mohl být ratifikován a vstoupil v platnost. V Kjótu se v roce 1997 průmyslové země v průměru zavázaly snížit emise oxidu uhličitého a pěti dalších skleníkových plynů o 5,2% pod úroveň roku 1990. Každá země má svůj konkrétní emisní závazek, např. Česká republika se zavázala k osmiprocentnímu snížení.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist