https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jelen-z-kvildy-patrne-skonci-v-lanske-obore
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jelen z Kvildy patrně skončí v lánské oboře

23.2.2018 13:24 | VIMPERK (ČTK)
Správa šumavského národního parku nejprve uvažovala o usmrcení zvířete. Proti záměru záhy vznikla petice, kterou od středy do dneška podepsalo na 30.000 lidí. Šumavský park proto začal hledat řešení, kam zvíře umístit. / Na obrázku jelen Standa na Kvildě
Správa šumavského národního parku nejprve uvažovala o usmrcení zvířete. Proti záměru záhy vznikla petice, kterou od středy do dneška podepsalo na 30.000 lidí. Šumavský park proto začal hledat řešení, kam zvíře umístit. / Na obrázku jelen Standa na Kvildě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / Správa NP Šumava
Jelen, který na začátku února v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku zranil turistu, pravděpodobně skončí v lánské oboře. Přesun jelena do výběhu v blízkosti prezidentského zámku vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Upozornil na to server idnes.cz a potvrdil to mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Jelenovi kvůli napadení turisty hrozilo utracení, proti čemuž se zvedla vlna nevole, vznikla i petice.
 

"Podmínky v lánské oboře jsou ideální. Počítáme s tím, že by se tam jelen mohl v horizontu několika týdnů a měsíců přesunout," uvedl Dvořák.

Jelen žije v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku. V areálu mohou lidé sledovat jelení zvěř z bezprostřední blízkosti, aniž by jim v tom bránily bariéry. Začátkem února jeden ze 13 jelenů, kteří v návštěvnickém centru žijí, zranil turistu. Nezpůsobil mu vážný úraz.

Správa šumavského národního parku nejprve uvažovala o usmrcení zvířete. Proti záměru záhy vznikla petice, kterou od středy do dneška podepsalo na 30.000 lidí. Šumavský park proto začal hledat řešení, kam zvíře umístit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist