https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeskynari-objevili-v-moravskem-krasu-novou-chodbu-v-jeskyni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu novou chodbu v jeskyni

5.3.2019 08:33 | PRAHA (ČTK)
Jeskyňáři objevili v jeskyni Matalova Vymodlená v Moravském krasu novou chodbu.
Jeskyňáři objevili v jeskyni Matalova Vymodlená v Moravském krasu novou chodbu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jeskyňáři objevili v jeskyni Matalova Vymodlená v Moravském krasu novou chodbu. Má kolem devíti metrů, řekl speleolog Michal Šenkýř. Podle něj navazuje na stometrovou chodbu, kterou skupina speleologů vybudovala v jeskyni za čtyři roky. Objevení neznámých chodeb v Moravském krasu není obvyklé, dodal Šenkýř.
 

Budovaná chodba v jeskyni Matalova Vymodlená se nazývá Ztracená. "Jeskyně má asi 350 metrů a chodba má 100 metrů. Budujeme ji asi čtyři roky. Teď jsme se ale prokopali do nové chodby, která má dalších devět metrů," uvedl Šenkýř.

Podle něj nalezená chodba pokračuje nadále v rovině budované chodby. "Akorát se zvedá strop. V Moravském krasu se příliš často nestává, že jsou tu nové objevy. Už je totiž moc prozkoumaný," poznamenal odborník.

Česká speleologická společnost základní organizace 620 Moravský kras má kolem 20 členů. Šenkýř je jejím předsedou. Cílem organizace je objevování, průzkum, výzkum a dokumentace krasových jevů. V současnosti provádí výzkum ve dvou jeskyních, kromě Matalovy Vymodlené, která je v Hradském žlebu, také v sondě Elfí domeček, který leží na Macočsko-kateřinské náhorní rovině. Šenkýř uvedl, že vybudovaná chodba slouží pouze k průzkumným účelům, nikoliv pro turisty.

Jeskyně v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras loni navštívilo přes 377.000 návštěvníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist