https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jete-se-chysta-na-opakovani-nepodarene-zkousky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JETE se chystá na opakování nepodařené zkoušky

24.9.2001 10:23 | TEMELÍN (ČIA)
Přípravy na zopakování neúspěšné zkoušky přechodu do tzv. ostrovního režimu probíhají v jaderné elektrárně Temelín (JETE). Ve čtvrtek 20. září došlo při této zkoušce k nestabilitě turbíny 1. bloku a následně k odstavení celého reaktoru. Výkon turbogenerátoru byl poté obnoven a v současnosti dodává do rozvodné sítě asi 505 MW. Informoval o tom tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Přechod z výkonového na ostrovní režim znamená, že dojde ke zregulování dodávky elektrické energie do vyčleněné části spotřeby. "K nestabilitě turbíny došlo zhruba po minutě od přechodu na ostrovní provoz," podotkl Nebesář. Podle něj se jedná o vůbec nejobtížnější součást testů na úrovni 55 procent výkonu reaktoru.

Pracovníci JETE se v případě úspěšného zopakování zkoušky chystají předat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost dokumentaci o všech zkouškách provedených na 55procentní hladině a zároveň požádat o přechod na úroveň 75 procent výkonu reaktoru. Odhadovat, kdy se tak stane, ale Nebesář odmítá.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist