https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jete-zahaji-zkusebni-provoz-nejdrive-zacatkem-brezna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JETE zahájí zkušební provoz nejdříve začátkem března

28.1.2002 13:30 | TEMELÍN (ČIA)
"Pokud půjde vše bez problémů, mohl by být zkušební provoz zahájen začátkem března," řekl dnes ČIA mluvčí Jaderné elektrárny Temelín (JETE) Milan Nebesář a připustil tak, že její zaměstnanci již nedokáží splnit slib ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Ten se zavázal zajistit plný provoz do konce února letošního roku, přičemž v opačném případě slíbil podat rezignaci.
 

Grégr by tak musel učinit již podruhé během letošního roku, neboť začátkem ledna nabízel své odstoupení kvůli nesplnění dalšího "temelínského" slibu - termínu pro zavezení paliva do druhého bloku. Premiér Miloš Zeman ale tehdy jeho demisi odmítl s tím, že Grégr je "nejlepší ministr v jeho vládě". Personální změnu není možné očekávat ani pokud se ministr průmyslu rozhodne svou nabídku zopakovat i kvůli zpoždění prvního bloku.

To je v tuto chvíli již prakticky neodvratné, neboť německý dodavatel armatur podle Nebesáře stále nedokázal poruchové zařízení opravit a umožnit tak zaměstnancům JETE pokračovat v náročných dynamických zkouškách. "Německá firma v tuto chvíli testuje opravené zařízení na svých přístrojích," uvedl k tomu Nebesář. "Stále není jasné, zda nakonec nebude nutné celé zařízení vyměnit." Rozhodnutí v této věci očekává v horizontu asi jednoho týdne.

Technici, kteří v Temelíně v současnosti provádějí zkoušky při stoprocentním výkonu reaktoru, přemýšlejí, zda mají plánovanou třítýdenní odstávku bloku provést ještě před dodáním opravených armatur a dokončením dynamických zkoušek. "Technicky to možné je, zvažujeme to," uzavřel Nebesář.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist