https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jete-zatim-nedostane-povoleni-ke-zvyseni-vykonu-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JETE zatím nedostane povolení ke zvýšení výkonu reaktoru

1.10.2001 09:24 | PRAHA/TEMELÍN (ČIA)
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) oficiálně potvrdil, že ani opakovaná závěrečná zkouška provozu jaderné elektrárny Temelín (JETE) při výkonu reaktoru na úrovni 55 procent se zcela nepovedla, a že tedy zatím neudělí společnosti ČEZ povolení ke zvýšení výkonu na 75 procent. Píší o tom dnešní Lidové noviny.
 

Temelínští technici tak budou muset část zkoušky zopakovat. "Přechod do takzvaného ostrovního režimu, kdy elektrárna náhle sníží výkon a začne zásobovat elektřinou jen sama sebe, se podařil, potíže ale nastaly při zregulování některých doprovodných systémů," uvedl mluvčí SÚJB Pavel Pittermann.

Společnost ČEZ přitom počítala s tím, že požádá úřad o zvýšení výkonu elektrárny už v polovině září. Tento termín koresponduje s plány společnosti na uvedení Temelína do zkušebního provozu nejpozději příští rok v únoru. Oddálení poslední zkoušky při maximálním výkonu 55 procent tak bude zřejmě znamenat i další zdržení celkového harmonogramu spouštěcích prací.

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová sdělila, že dynamická zkouška převedení temelínské elektrárny do ostrovního režimu nemá nic společného s jadernou bezpečností. "Elektrárna může být zásobována elektřinou ještě z několika dalších zdrojů, včetně připravených akumulátorů," uvedla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist