https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jezirka-v-prerovske-ornitologicke-stanici-ceka-rozsahla-ocista
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jezírka v přerovské ornitologické stanici čeká rozsáhlá očista

19.6.2017 02:00 | PŘEROV (ČTK)
Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v zemi. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v ČR. Má zhruba 12.000 exponátů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i další živočichy. / ilustrační foto
Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v zemi. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v ČR. Má zhruba 12.000 exponátů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i další živočichy. / ilustrační foto
Zdroj | Přerov
Dvě jezírka v areálu přerovské ornitologické stanice čeká ještě letos rozsáhlá očista. Město zde plánuje vytěžit letité nánosy bahna a také proklestit stromy v areálu stanice. Náklady budou téměř 700.000 korun, informovala ČTK mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Jezírka jsou zanesená především kvůli povodním, které oblast postihly v roce 1997 a 2010. Nánosy způsobily v minulosti i úhyn ryb.
 

"Jedná se o dvě jezírka, z nichž větší, východní jezírko, je pozůstatkem bývalého slepého ramena řeky Bečvy a menší, západní jezírko, vzniklo ve 30. letech 20. století při budování ornitologické stanice. Obě jezírka jsou velmi silně zanesena a ornitologové nás už delší dobu žádali o řešení," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Areál obsadí stroje na podzim, ze dna jezírek by měly vytěžit několik kubíků bahna. "Zanesení způsobily v největší míře naplaveniny při povodních v letech 1997 a 2010, své také udělalo listí z okolních stromů. Je tam až 50 centimetrů bahna. Malý vodní sloupec v jezírku zejména v letních měsících způsobuje kyslíkový deficit, kvůli kterému několikrát došlo k úhynu ryb," doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Jezírka v areálu ornitologické stanice leží částečně v ochranném pásmu přírodní památky Malé laguny. Obě jsou významným krajinným prvkem, a také důležitou pomůckou při výuce ve Středisku volného času Atlas a Bios i v programech ornitologické stanice. "S ohledem na výskyt chráněných obojživelníků lze vyčištění provést až na podzim, tedy v září či říjnu, kdy už jim žádný zásah neublíží. Jsme rádi, že jezírka konečně projdou očistou, pokud je nám známo, tak ještě nikdy čištěna nebyla," uvedl vedoucí Ornitologické stanice Muzea Komenského Josef Chytil.

Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v zemi. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v ČR. Má zhruba 12.000 exponátů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i další živočichy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist