https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlava-ma-po-temer-triceti-letech-uzemni-plan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlava má po téměř třiceti letech územní plán

6.6.2001 11:11 | JIHLAVA (ČIA)
První porevoluční územní plán města Jihlavy schválilo v úterý 5. června zastupitelstvo. Současně s tím zastupitelé zrušili platnost nevyhovujícího, avšak stále platného územního plánu z roku 1973. Podle architekta Víta Zemana z Útvaru hlavního architekta (ÚHA) jihlavského magistrátu se tak Jihlava po celých 28 letech konečně dočkala tohoto zásadního právního dokumentu, jenž zcela zásadně vymezuje rozvoj města v příštích několika desetiletích.
 

Jihlavský architekt Jiří Jirmus přitom započal práce na zcela novém územním plánu města již v roce 1979, avšak jeho dílo bylo ve stavu těsně před dokončením vedením města po roce 1989 odmítnuto. K Jirmusovu návrhu se vrátil v roce 1994 tehdejší hlavní architekt města Koukal, nicméně po jeho odchodu z ÚHA v roce 1996 se práce na územním plánu opět pozastavily.

V roce 1998 byl pak na základě rozhodnutí městské rady územní plán Jihlavy, vycházející koncepčně z původního návrhu architekta Jirmuse, dopracován pražským atelierem U-24. "V letech 1998 až 2000 bylo postupně projednáno okolo 4000 připomínek k tomuto územnímu plánu," upřesnil architekt Vít Zeman.

Jak v této souvislosti upozornil architekt Josef Koubek z atelieru U-24, který jihlavský územní plán dopracovával do konečné podoby, tento dokument definuje jednak přírodní, technické a kulturní limity územního rozvoje města, jednak stanoví regulativy pro využití jeho území a rovněž přináší informace o potenciálních rozvojových lokalitách. "Územní plán je ve městě zásadním zákonem určujícím jeho další rozvoj," zdůraznil Koubek. Dodal, že nový plán je v digitální podobě zpracován tak, aby jej bylo možno bez problémů začlenit do informačního systému města. "Stane se tak dokumentem srozumitelným a přístupným nejen odborníkům, ale i širší veřejnosti," ujistil architekt.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist