https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavska-zoo-chysta-nove-vybehy-pro-poustni-kocky-a-karakaly-prispeje-ji-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavská zoo chystá nové výběhy pro pouštní kočky a karakaly, přispěje jí kraj

14.7.2024 23:16 | JIHLAVA (ČTK)
Zoologická zahrada v Jihlavě má v plánu udělat nové výběhy pro pouštní kočky a karakaly. Na stavbu skoro za devět milionů korun se městu chystá přispět kraj. Krajští radní doporučili krajskému zastupitelstvu, aby na tento projekt zoo schválilo dotaci čtyři miliony korun. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) novinářům řekl, že je to výsledek debat o možné krajské podpoře zoo, která patří mezi nejatraktivnější turistické cíle na Vysočině.
 
"V tuto chvíli jsme dohodnuti, po té dlouhé diskusi, že zohledníme to, že zoologická zahrada je dlouhodobě mezinárodně uznávaným a respektovaným chovatelem kočkovitých šelem," řekl.

Pouštní kočky i karakaly už jihlavská zoo má. Pouštní kočky jsou teď v pavilonu žiraf, díky nové expozici získají venkovní výběh a budou moci chodit ven, řekla ČTK Simona Kubičková ze zoo. Do sousedního nového výběhu se přestěhují karakalové, kteří jsou teď u expozice s medvědy.

Tyto nové výběhy mezi pavilonem žiraf a výběhem opic se zoologická zahrada chystá stavět v příštím roce. Letos podle Kubičkové potřebuje dobudovat expozici pro kočkodany Rolowayovy, jejichž chov se chystá zavést.

Jihlavská zoo je příspěvkovou organizací města. Chová přes 250 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na kočkovité šelmy, drápkaté opice a plazy. Minulý rok prošlo jejími branami rekordních 354 700 lidí.

Peníze, které se kraj chystá dát na nové výběhy v zoo, poskytne nad rámec pravidelné dotace vyplývající z dříve uzavřeného memoranda o spolupráci mezi městem Jihlava a Krajem Vysočina. Kraj se zavázal pomáhat zoo, již spravuje město, zatímco jihlavská radnice slíbila podporovat činnost Horáckého divadla v Jihlavě, které je příspěvkovou organizací kraje.

Hejtman uvedl, že letošní milion korun od kraje posloužil v zoo k obnově rákosových střech africké vesničky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist