https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavska-zoo-ma-bezpecnejsi-vybeh-pro-vlky-vratili-se-z-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavská zoo má bezpečnější výběh pro vlky, vrátili se z Brna

9.8.2018 00:10 | JIHLAVA (ČTK)
Vlci iberští žijí volně na Pyrenejském poloostrově, hrozí jim vyhubení. / ilustrační foto
Vlci iberští žijí volně na Pyrenejském poloostrově, hrozí jim vyhubení. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 3Dinaani / Pixabay
Jihlavská zoologická zahrada zlepšila zabezpečení vlčího výběhu, z něhož letos v únoru na několik hodin utekla samice vlka iberského. Pár vlků pak chovatelé dočasně přestěhovali do zoo v Brně, zpátky se vrátil 30. července. Původní hrazení, které vlčice v únoru nečekaně přeskočila, je teď vyšší o více než dva metry. Ve spodní části měří přes 4,5 metru, řekl to minulý týden ředitel zoo Jan Vašák.
 

Vlci iberští žijí volně na Pyrenejském poloostrově, hrozí jim vyhubení. Jihlavská zahrada jejich chov zavedla v polovině roku 2016. Výběh s ubikací pro ně nákladem okolo dvou milionů korun vytvořila ve svažité stráni porostlé stromy. Hrazení původně měřilo něco přes dva metry, nad ním byl navíc elektrický ohradník. "A ona to skočila z místa," řekl Vašák k útěku samice. Asi se lekla chovatele, protože předtím ji chovatelé uspali, aby jí ošetřili stržený prst.

Zvýšení ohrazení výběhu stálo řádově statisíce. Kromě toho, že je podstatně vyšší, má směrem do výběhu převis krytý pletivem. Elektrický ohradník vede ve spodní i horní části; vlci jsou podle zoologů "hraboši nebo skokani". "Když se to zvíře jednou odtud dostalo, tak to chce být o krok napřed," řekl Vašák.

Prvními obyvateli byli dva samci dovezení z Olomouce. Byly mezi nimi šarvátky, jeden loni uhynul. Samici Beret ke zbylému samci získali jihlavští chovatelé z Barcelony. Pár se snášel dobře. "Problém byl se dvěma psy, to je typické pro pyrenejské vlky," podotkl Vašák. Zda se podaří odchovat mláďata, přesto zatím není jisté. Vlčice dostala ve Španělsku antikoncepční implantát, který se zatím veterinářům nepodařilo vyndat.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist