https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavska-zoo-ma-ctyri-mladata-aligatora-cinskeho-je-to-kriticky-ohrozeny-druh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jihlavské zoo se vylíhla čtyři mláďata aligátora čínského, kriticky ohroženého druhu

13.8.2023 19:00 | JIHLAVA (ČTK)
Aligátoři čínští dorůstají do délky okolo metru a půl, největší jedinci můžou mít něco málo ke dvěma metrům, váží asi 40 kilogramů.
Aligátoři čínští dorůstají do délky okolo metru a půl, největší jedinci můžou mít něco málo ke dvěma metrům, váží asi 40 kilogramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V jihlavské zoologické zahradě se v červenci vylíhla čtyři mláďata aligátorů čínských, kteří patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat.
 

Podle zoo to je úspěch světového významu. "Jedná se o velký úspěch pro naši zoo, ale nutno dodat, že jsme teprve na začátku cesty," uvedl po narození ředitel zoo Jan Vašák. Chovatelé teď sledují, jak začnou mláďata přijímat potravu. Nejkritičtější je první týden. V hnízdě aligátorů čínských bylo 13 vajec, ze čtyř se vyklubala mláďata. Zbylá vejce nebyla oplodněná. "Až posléze, když mláďata začnou žrát a přibývat na váze, si budeme moci gratulovat," uvedl.

Samici aligátora čínského získala jihlavská zoo v roce 2017, o rok později k ní přibyl samec z japonské zoo. Jejich rozmnožení je podle jihlavských chovatelů tak trochu alchymie. Potřebují zimní odpočinek při teplotách kolem 12 až 15 stupňů. Samice klade vejce do hnízda, které si připraví z listí a větviček fungujících jako přírodní inkubátor.

Aligátoři čínští dorůstají do délky okolo metru a půl, největší jedinci můžou mít něco málo ke dvěma metrům, váží asi 40 kilogramů. V Česku chovají tento druh jen dvě zoologické zahrady, v Evropě celkem 11 institucí, uvedla jihlavská zoo. Tito aligátoři pocházejí z východní Číny. Původně obývali rozsáhlé území, nyní se jejich počet ve volné přírodě odhaduje asi na 200.

Zoologická zahrada v Jihlavě je příspěvkovou organizací města. Chová přes 270 druhů exotických zvířat, jejich počet v součtu převyšuje 1000 kusů. Zaměřuje se na chov primátů, šelem, koček a plazů. Je to nejlákavější výletní cíl Vysočiny. Letos do konce června přišlo do zoo skoro 146 000 návštěvníků. V porovnání s prvními šesti měsíci minulého roku jich bylo méně zhruba o 3700. Vloni měla zoologická zahrada rekordní roční návštěvnost, prošlo jí přes 353 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist