https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavska-zoo-ukonci-chov-tulenu-posledniho-samce-preda-v-unoru-do-italie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavská zoo ukončí chov tuleňů, posledního samce předá v únoru do Itálie

31.1.2023 00:25 | JIHLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Jihlavská zoologická zahrada ukončí populární chov tuleňů, s nímž začala v roce 2006. Mláďata se odchovat nepovedlo a loni na podzim uhynuly obě samice. Problémy jsou s krmením. Mořské ryby, jimiž se tuleni živí, obsahují kvůli znečišťování oceánů větší množství těžkých kovů, jež se zvířatům ukládají v játrech, uvedl ředitel zoo Jan Vašák. Samec, který v expozici tuleňů zůstal, bude ve druhé polovině února přepravený do zoo v Itálii.
 

"Víme, že se jedná o populární a oblíbený druh v naší zoo, ale z hlediska chovu se mu u nás nevede tak, jak bychom si přáli," uvedl ředitel k ukončení chovu tuleňů. Jejich expozice zůstane dočasně prázdná. "Výhledově zde uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část včetně výběhu vyder malých předělat a chovat zde vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi," uvedl.

Prvního tuleně obecného dostala jihlavská zoo v roce 2006 ze švýcarského Bernu. Byl to samec Arthos. K němu postupně přibyly dvě samice, obě z německých zoo. "I když se jim narodilo několik mláďat, ani jedno se jim nepovedlo úspěšně odchovat," uvedl Vašák.

Po úhynu Arthose dovezli chovatelé ke konci roku 2020 samce Robbieho ze Zoo Ústí. "Bohužel na podzim minulého roku obě samice uhynuly. Pitva prokázala problémy s játry," uvedl ředitel. Doplnil, že se tuleňům v játrech postupně ukládají těžké kovy, které obsahují mořské ryby. Sladkovodními rybami je podle ředitele u tuleňů nahradit nelze.

"Mořské ryby, které se dostávají do České republiky, pocházejí z jednoho zdroje, takže alternativu naneštěstí nemáme," řekl Vašák. Po zvážení se proto jihlavská zoo rozhodla chov tuleňů ukončit. "Jelikož jim tedy nedokážeme dát stoprocentní podmínky, nebudeme v jejich chovu pokračovat. Věříme, že návštěvníci pochopí naše rozhodnutí," uvedl.

Zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města Jihlavy. Je to nejpopulárnější výletní cíl Vysočiny. V uplynulém roce prošlo branami jihlavské zoo rekordních 353 300 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist