https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavske-referendum-ke-spalovne-neni-platne-neprislo-dost-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavské referendum ke spalovně není platné, nepřišlo dost lidí

8.10.2016 21:07 | JIHLAVA (ČTK)
Lidé v referendu odpovídali na tři otázky. První se týkala toho, zda občané souhlasí s tím, aby město všemi kroky bránilo stavbě spalovny komunálního odpadu na jeho území. Další dvě otázky byly zaměřeny na zvýhodnění občanů Jihlavy, kteří lépe třídí odpad a na snížení produkce směsného odpadu zlepšením recyklace a kompostování
Lidé v referendu odpovídali na tři otázky. První se týkala toho, zda občané souhlasí s tím, aby město všemi kroky bránilo stavbě spalovny komunálního odpadu na jeho území. Další dvě otázky byly zaměřeny na zvýhodnění občanů Jihlavy, kteří lépe třídí odpad a na snížení produkce směsného odpadu zlepšením recyklace a kompostování
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Místní referendum v Jihlavě, které se týkalo zvažované stavby spalovny a třídění komunálního odpadu, není platné. Zúčastnilo se ho 9821 lidí, tedy 24,75 procenta oprávněných osob. Aby bylo hlasování platné, muselo by jich přijít alespoň 35 procent. Vyplývá to z údajů zveřejněných na elektronické desce města.
 

Výsledky referenda tak nejsou pro vedení města závazné. Zástupci přípravného výboru referenda v tiskové zprávě uvedli, že hlasování přesto nepovažují za zbytečné. Jihlavská radnice by podle nich mohla výsledky použít jako široký průzkum veřejného mínění.

První místní referendum se Jihlavě konalo souběžně s krajskými a senátními volbami. Komise a hlasovací místnosti referenda však byly samostatné. Referenda se podle radnice mohlo zúčastnit 39 678 Jihlavanů. Hlasovací lístky a úřední obálky byly vydány 9821 lidem, počet odevzdaných platných hlasů nakonec činil 9622. Účast byla slabší než v krajských volbách, k nimž v Jihlavě přišlo přes 38 procent voličů.

Lidé v referendu odpovídali na tři otázky. První se týkala toho, zda občané souhlasí s tím, aby město všemi kroky bránilo stavbě spalovny komunálního odpadu na jeho území. Souhlas s tím vyslovilo 6765 lidí, zatímco proti bylo odevzdáno 2581 hlasů. Další dvě otázky byly zaměřeny na zvýhodnění občanů Jihlavy, kteří lépe třídí odpad a na snížení produkce směsného odpadu zlepšením recyklace a kompostování. I u nich se většina hlasujících vyslovila pro.

Snahu o vyvolání prvního referenda v Jihlavě provázely složité právní spory. Přípravný výbor původně chtěl referendum o odpadech uspořádat s předloňskými obecními volbami, ale to se mu kvůli neshodám s radnicí prosadit nepodařilo.

Aktivisté začali sbírat podpisy pro referendum před třemi lety. Tehdy politici na Vysočině debatovali o vzniku spalovny s roční kapacitou až 150 000 tun odpadu, za nejvhodnější lokalitu byla označena Jihlava. Jihlavská radnice v poslední době uvádí, že vznik spalovny nikdo nechystá. Iniciátoři referenda však upozorňovali na to, že možnost její stavby byla letos ukotvena do krajského plánu odpadového hospodářství.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist