https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavske-zoo-se-vratily-penize-ze-sberbank-pouzije-je-i-na-upravnu-vody-z-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavské zoo se vrátily peníze ze Sberbank, použije je i na úpravnu vody z řeky

21.3.2024 21:14 | JIHLAVA (ČTK)
Zoo JIhlava chová přes 250 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na kočkovité šelmy, drápkaté opice a plazy.
Zoo JIhlava chová přes 250 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na kočkovité šelmy, drápkaté opice a plazy.
Foto | / ZOO Jihlava
Jihlavské zoologické zahradě se už vrátilo přes 14 milionů korun, které měla od předloňska zadržované ve zkrachovalé Sberbank CZ. Ředitel Jan Vašák řekl, že se tento týden v pondělí přihlásil o pohledávku a druhý den měla zoo peníze na svém účtu. Použít je chce například na odloženou investici do technologie na úpravu vody ze sousední řeky, aby mohla zoo omezovat čerpání vody z vrtů. Peníze potřebuje také na opravy.
 

Od dubna stoupne vstupné do zoo o pětinu. "Musíme reagovat na zvyšující se náklady provozu," uvedl ředitel. Dospělí nově zaplatí 180 korun, vstupné pro děti bude 120 korun.

Jihlavská zoo je příspěvkovou organizací města. Chová přes 250 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na kočkovité šelmy, drápkaté opice a plazy. Chov chce rozšířit o kočkodany Rolowayovy, pro které už připravuje voliéru. "Jedná se o kriticky ohrožený taxon. V rámci zoologických zahrad jsou tato zvířata chovaná pouze v evropském regionu, a to v počtu celkově 35 jedinců," řekl Vašák. Uvedl, že tento druh v přírodě žije v Ghaně.

Zoo naopak po mnoha letech ustoupila od letových ukázek sov a dravců, i když byly mezi návštěvníky oblíbené. "Protože jsme se rozhodli věnovat více prostoru chovu ohrožených zvířat," řekla zástupkyně ředitele Pavla Jarošová. Voliéry, v nichž byli v létě orli, sovy a další ptačí druhy, využijí malé kočky. Budou tam umístěné i kočky slaništní, jejíž chov Jihlava koordinuje i v Evropském záchranném programu. Tyto kočky byly zatím chované pouze v zázemí zoo.

O samici rysa ostrovida, která utekla ze zoo předloni před Vánoci, nemají chovatelé zprávy od loňského léta. Předtím se zřejmě držela poblíž města. Podle ředitele pak možná odešla hledat jiné místo, mohlo ji také srazit auto. "Pokud je přibitá někde na klubovně, s tím by se asi nikdo nechlubil," uvedl další možnost.

Minulý rok převýšily celkové výnosy zoologické zahrady v Jihlavě 91 milionů korun, ze vstupného z nich bylo skoro 40 milionů. Zoo prošlo rekordních 354.700 lidí. Další peníze získala zoo prodejem zboží, z parkovného a z dotací. Městský příspěvek byl 21,3 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist