https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesi-vytridili-v-1-pololeti-48-tun-baterii-o-30-pct-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeši vytřídili v 1. pololetí 48 tun baterií, o 30 procent víc

12.9.2018 00:10 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Jihočeši v letošním prvním pololetí odevzdali k recyklaci 48 tun použitých baterií. / Ilustrační foto
Jihočeši v letošním prvním pololetí odevzdali k recyklaci 48 tun použitých baterií. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ECOBAT / Open Communication
Jihočeši v letošním prvním pololetí odevzdali k recyklaci 48 tun použitých baterií. V meziročním srovnání je to o 30 procent víc. Podle statistik společnosti Ecobat, která v ČR zajišťuje zpětný odběr baterií, vytřídil každý Jihočech v průměru 75 gramů baterií. Tato čísla řadí Jihočechy mezi lepší polovinu krajů. Včera to v tiskové zprávě za Ecobat sdělila Jana Čechová. V ČR se v prvním pololetí podařilo vytřídit 815 tun baterií. V Evropě patří Česko mezi nejlepší.
 

Příčinou zlepšení na jihu Čech je z velké části nárůst počtu baterií vybraných v obcích. Podle Čechové zejména tam, kde jsou aktivní obecní úřady, roste motivace lidí pro třídění. Zdvojnásobilo se množství baterií odevzdaných do červených venkovních kontejnerů na elektrospotřebiče a baterie. Stoupá množství baterií, které na recyklaci směřují z firem.

"Pokud bychom převedli množství baterií odevzdaných v kraji na množství kovonosných surovin, které se z nich díky recyklaci získají, došli bychom k číslu 31,2 tuny. Díky tomu šetříme zdroje primárních surovin, tedy nezatěžujeme přírodu další těžbou," řekl jednatel Ecobatu Petr Kratochvíl.

Ze 100 kilogramů baterií se dá dnes získat 65 kilogramů kovonosných surovin. Z tužkových baterií lze zrecyklovat ocel, zinek, mangan, nikl a měď, z dalších typů baterií pak také olovo, kadmium, kobalt a stříbro. Tyto suroviny slouží k výrobě nových produktů pro stavebnictví, při výrobě popelnic, okapů, ale i kosmetiky, šperků či hudebních nástrojů.

Loni lidé v Jihočeském kraji odevzdali za celý rok k recyklaci 83,8 tuny použitých baterií. Meziročně to bylo o tři procenta víc. V ČR loni odevzdali lidé k recyklaci 1681 tun baterií, což je 159 gramů na obyvatele.

Podle Ecobatu patří ČR v třídění baterií mezi nejlepší země regionu. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které se ten rok dostanou do oběhu. Podle Ecobatu třídí baterie 75 procent Čechů. Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, v současnosti provozuje přes 20.000 sběrných míst.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist