https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoceske-matky-chteji-presetrit-zmeny-softwaru-na-temeline
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeské matky chtějí přešetřit změny softwaru na Temelíně

21.6.2000 12:45 | PRAHA (EkoList)
Podnět k přezkoumání postupu při změnách v automatických systémech řízení technických provozů (ASŘTP) - tedy řídícího softwaru - jaderné elektrárny Temelín podala včera ekologická organizace Jihočeské matky Ministerstvu životního prostředí a Ministerstvu pro místní rozvoj. Podle Dany Kuchtové, předsedkyně Jihočeských matek, povolil Okresní úřad v Českých Budějovicích v roce 1994 změnu řídícího systému, aniž by žádost o ni prošla povolovacím řízením. "To je samozřejmě nezákonný postup," doplnil Kuchtovou právník Petr Kužvart.
 

Petr Kužvart a Dana Kuchtová

Petr Kužvart (vpravo) a Dana Kuchtová (uprostřed) na dnešní tiskové konferenci oznámili, že chtějí nechat prošetřit změny řídícího softwaru jaderné elektrárny Temelín. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

"Právní situace je dnes taková, že žádosti ČEZu vlastně už šest let leží úředníkům v šuplíku, nic se neděje, žádné řízení neproběhlo a neprobíhá a elektrárna se staví dál. Zkusíte-li takový postup při stavbě čehokoli jiného, daleko nedojdete. Zvláštní je, že v případě jaderného provozu to možné je," dodal Petr Kužvart. Podle Kuchtové jde přitom pravděpodobně o jednu z nejzávažnějších projektových změn na stavbě JE Temelín za celou její historii. Sovětský řídící systém se v té době vyměnil za software americké firmy Westinghouse. "Investor tehdy zkrátka poslal dopis referátu regionálního rozvoje budějovického okresního úřadu, tam mu změnu oznámil a prohlásil, že nebude mít žádný dopad na životní prostředí a tudíž stačí ji posoudit v rámci kolaudace," řekla Dana Kuchtová. Podle Petra Kužvarta je naprosto nepochopitelné, jak je možné, že "úředníci OkÚ přistoupili na tuto logiku v případě změny, která nejenom měla projít běžným povolovacím řízením, ale měla na ní být dokonce uplatněna procedura EIA (posuzování vlivů na životní prostředí - pozn. red.)".

Podle Petra Kužvarta by ale v takovém případě kolaudace nemohla v žádném případě proběhnou. Pokud by se tak stalo, bylo by podle něj kolaudační rozhodnutí nezákonné. "V případě, že by došlo, například v důsledku havárie, k nějakým škodám, odpovědnost by padla na stavební úřad a jemu nadřízený orgán - tedy Ministerstvo pro místní rozvoj," uzavírá Petr Kužvart možné důsledky postupu Okresního úřadu.

Podle Dany Kuchtové je možné, že jejich podnět zpozdí spuštění JE do komerčního provozu. "Naším cílem ale nikdy nebylo zdržovat dostavbu elektrárny," brání se Kuchtová. "Nám záleží na tom, aby byl při tak důležité a nákladné stavbě dodržen zákon." Podle Petra Kužvarta zdržuje dostavbu především sám ČEZ: "Kdyby nebránili v přístupu k informacím, všechna nutná řízení a procedury by proběhly včas." Podle Kuchtové je podivné, že se ČEZ informace snaží utajovat. "Nepřispívá to k ničemu jinému, než k vyvolávání dalších a dalších podezření," míní předsedkyně Jihočeských matek.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist