https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoceske-matky-temelin-ma-pro-edf-minusovou-hodnotu-60-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeské matky: Temelín má pro EdF minusovou hodnotu 60 miliard

22.12.2001 11:34 | ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA (ČIA)
Francouzská energetická společnost Electricité de France (EdF) prý ohodnotila cenu jaderné elektrárny Temelín (JETE) minusovou částkou 60 miliard korun a celkovou hodnotu ČEZu pak stanovila na 105 miliard korun. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to tvrdí ekologická organizace Jihočeské matky, která několik let proti jaderné elektrárně protestuje.
 

Jak se tato údajná kalkulace promítla do cenové nabídky, kterou EdF učinila vládě v rámci privatizace české elektroenergetiky, není známo, neboť kabinet Miloše Zemana tuto informaci nezveřejnil. Druhý zbývající kandidát, italská společnost Enel, nabídla vládě ze ČEZ a šest distribučních společností částku kolem 135 miliard korun. Vláda ovšem rozhodnutí odložila na 7. ledna s tím, že minimální požadovaná suma je 200 miliard korun.

"V případě prodeje ČEZ a distribučních společností za částku kolem 135 miliard korun by občané opět (pokolikáté již?) doplatili na špatnou vládní politiku v energetice, protože by se do státní pokladny podařilo získat pouze zlomek původních investic. Vyšší nabídky ale nelze za současných, špatně nastavených podmínek prodeje očekávat," uvedla mluvčí aktivistů Dana Kuchtová.

"Navíc akcionáři ČEZu zatím z obrovských zisků firmy nezískali nic s výjimkou nízké dividendy (ve výši dvě koruny před zdaněním) letos v létě. Pokud česká vláda prodá 7. ledna 2002 ČEZ a distribuční společnosti za stávajících podmínek, musí počítat s tím, že se malí akcionáři budou tomuto nesmyslnému prodeji bránit, a to i formou žalob," dodala Kuchtová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist