https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoceske-matky-tvrdi-ze-testy-na-temeline-jsou-uspechane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeské matky tvrdí, že testy na Temelíně jsou uspěchané

8.1.2002 13:15 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Za uspěchané označily testy na Jaderné elektrárně Temelín členky sdružení Jihočeské matky. "Je zřejmé, že harmonogram na Temelíně se mění podle potřeby. Pravděpodobně podle politické potřeby," uvedla mluvčí sdružení Dana Kuchtová.
 

Jako příklad uvedla situaci při testech na 75 procentech výkonu reaktoru. "Dle informace inspektora Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Jihočeským matkám zbývalo 18. prosince ještě mnoho zkoušek. O dva dny později, 20. prosince, navštívil elektrárnu ministr Grégr a druhý den bylo vydáno povolení ke zvýšení výkonu na 90 procent," vysvětlovala Kuchtová. "Zcela alarmující je situace u testů na výkonové úrovni 90 procent. SÚJB předpokládal, že budou trvat jeden měsíc. Začaly 21. prosince a skončily 4. ledna. Se silvestrovským přerušením to znamená, že 200 zkoušek trvalo 13 dní," dodala.

Mluvčí Jihočeských matek je přesvědčena, že to vše svědčí o politickém tlaku. "Je nutno ještě před privatizací ČEZ doložit, že elektrárna je funkční. Cílem by ale mělo být nejen prověřit, jak se zařízení bude chovat v provozu, ale také umožnit personálu, aby získal zkušenosti," prohlásila Kuchtová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist