https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-chysta-studii-jak-snizit-obsah-fosforu-v-orliku.-rocne-ho-tam-pritece-192-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj chystá studii, jak snížit obsah fosforu v Orlíku. Ročně ho tam přiteče 192 tun

5.2.2019 10:06 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Do Orlíku přitéká ročně 192 tun fosforu.
Do Orlíku přitéká ročně 192 tun fosforu.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Jihočeský kraj chystá studii, jak snížit množství fosforu ve vodní nádrži Orlík. Náklady na práce, které potrvají deset až 20 let, budou v miliardách Kč, podílet se na nich má i stát. Studie, která by mohla být hotová nejdřív koncem roku, bude stát šest milionů Kč, z toho milion zaplatí Středočeský kraj, zbytek Jihočeský.
 

Náměstek hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012) řekl novinářům, že do Orlíku přitéká ročně 192 tun fosforu. Kraj to chce snížit o 117 tun.

"Je to velká částka, ale i dlouhý proces, který se ponese možná deseti, 20 lety. Ale něco s tím musíme udělat, protože Orlík je rekreační oblast, není to retenční nádrž, i když tak někdy skutečně vypadá, že je kvetoucí již od července," řekl Hroch.

Výběrové řízení na firmu, která studii připraví, chce kraj vyhlásit formou takzvaných tržních konzultací v únoru. Studie má ozřejmit náklady na samotné práce. "Víme, že největším znečištěním na Orlíku je vinen fosfor. Studie by se měla zabývat jednak zdroji a jednak způsobem likvidace fosforu. Do budoucna, to se bavíme o budoucnosti deseti, možná 15 let, bychom chtěli, aby Orlík nebyl zelený," řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Zástupci kraje probírali situaci loni i s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Projeli i Orlík, aby ministr věděl, jak místo vypadá. "Zajeli jsme do ústí, kde se stéká Otava s Vltavou, aby viděl Otavu, která tam plodí určité znečištění. Ale víme, že jsou to i přítoky Lužnice, které vytváří to velké znečištění," řekl Hroch.

Na Orlíku chystá velké investice Státní podnik Povodí Vltavy. Jednou z nich je dlouho připravované zabezpečení vodního díla před účinky velkých vod; předpokládané náklady činí 1,5 miliardy Kč a stavba by mohla začít ještě letos. Na Orlíku chce Povodí také modernizovat lodní výtah za 61 milionů. Stavby by mohly začít koncem roku 2019 nebo začátkem roku 2020.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v ČR. Historie výstavby přehrady začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. Celkový objem vody v Orlické nádrži, která je dlouhá 68 kilometrů a zasahuje kromě samotné Vltavy také na Otavu a Lužnici, činí 716,5 milionu metrů krychlových. Nádrž je využívána k rekreaci, vodním sportům, rybolovu a také k odběrům povrchové vody. Ve spodní části přehrady je vodní elektrárna. Hráz přehrady je 81,5 metru vysoká a její šířka je 450 metrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist