https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-letos-vyda-na-vymenu-kotlu-173-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj letos vydá na výměnu kotlů 173 milionů Kč

3.1.2017 14:18 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Loni zahájený projekt má pomoci zlikvidovat starší zdroje lokálního vytápění, které nadměrně zatěžují ovzduší.
Loni zahájený projekt má pomoci zlikvidovat starší zdroje lokálního vytápění, které nadměrně zatěžují ovzduší.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihočeský kraj letos vydá 173 milionů korun na dotace na výměny kotlů, které mají pomoci snížit emise z lokálního vytápění domácností. Loni žadatelům proplatil téměř 150 milionů korun. Další výzvu na tento projekt vypíše na přelomu letošního a příštího roku. Počítá s tím, že by mezi žadatele mohl rozdělit dalších přibližně 300 milionů korun. Informoval o tom vedoucí odboru evropských záležitostí jihočeského krajského úřadu Jan Návara.
 

"V období před Vánocemi jsme propláceli 1000. žádost o výměnu kotle a další transakce se uskutečnily ještě do konce roku. Momentálně odhaduji, že nám zbývá proplatit necelých 1500 žádostí," řekl. Jihočeský kraj schválil pro první výzvu 2780 výměn kotlů.

Loni zahájený projekt má pomoci zlikvidovat starší zdroje lokálního vytápění, které nadměrně zatěžují ovzduší. Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na nová úsporná opatření mohli lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 127.500 korun. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo první výzvu na tento projekt v objemu tří miliard korun z dotací EU pro celou republiku. V Česku musejí lidé do roku 2022 kvůli zákonu o ochraně ovzduší vyměnit 350.000 emisně nevyhovujících kotlů.

Návara uvedl, že očekává velký zájem i o druhou výzvu tohoto projektu. "Záleží ovšem samozřejmě i na podmínkách, které ministerstvo nastaví, a ty ještě neznáme. Nevíme třeba, zda se budou podporovat kotle na uhlí a tak dále. To vše se teprve bude během roku dolaďovat, takže předpokládáme, že druhou výzvu vypíšeme na přelomu let 2017 a 2018," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist