https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-nezaujal-zadne-stanovisko-k-problematice-np-sumava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj nezaujal žádné stanovisko k problematice NP Šumava

11.9.2001 21:46 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Jihočeští krajští zastupitelé donutili vicehejtmana Jiřího Vlacha stáhnout z dnešního jednání bod zabývající se informacemi pracovní skupiny k problematice Národního parku Šumava (NPŠ) a Chráněné krajinné oblasti (CHKO). "Materiál je podle nich neucelený a nepropracovaný," uvedl zastupitel Petr Branný.
 

Parlament se má zákonem o NPŠ znovu zabývat už v říjnu. Na doporučení zastupitele Pavla Vondryse se problematikou NPŠ a CHKO bude zabývat zastupitelstvo na samostatné schůzi 25. září, aby Jihočeský kraj mohl poslancům včas prezentovat vlastní stanovisko. Vedení parku při této příležitosti kritizovalo návrh o budoucnosti parku, který zpracoval ředitel krajského úřadu Jan Stráský. "Pokud by se za něj zastupitelé postavili, byla by to pro park téměř tragédie, neboť dokument počítá s vyčleněním 24 tisíc hektarů z parku. Argumentace, že jde o zájmy obcí není korektní, neboť s většinou jsme po několika jednáních našli společnou řeč a dospěli jsme v řadě otázek ke shodě," konstatoval po rozhodnutí zastupitelů ředitel Správy NPŠ a CHKO Ivan Žlábek. Zmíněný návrh označil za nedopracovaný a jednostranný také Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. "Tento materiál neobsahuje žádná odborná stanoviska a nerespektuje ani dohodu z červencové pracovní schůzky, která doporučila stanovit pro šumavský park pravidla ochrany přírody podle evropských standardů," uvedl Bláha.

Daleko razantněji ovšem ekologové kritizují samotný návrh zákona o NPŠ. Úpravy zákona, vypracované úředníky ministerstva životního prostředí by podle nich mohly znamenat zánik tohoto chráněného území. "Takzvaný Kužvartův zákon například za určitých podmínek povoluje použití pesticidů nebo betonování koryt řek dokonce i v první, nejpřísněji chráněné zóně národního parku. Podle mezinárodních standardů by přitom měla být tato část parku zcela ponechána přirozenému vývoji," uvedl Bláha. "Navržené úpravy umožňují vznik soukromých honiteb na území parku a vyžadují povinné porážení kůrovcem napadených stromů v prvních zónách, zatímco v jiných evropských národních parcích je úplně zakázáno. Nový zákon by měl zajistit kvalitní ochranu populární šumavské přírody i prosperitu horských obcí, ale bohužel první poškozuje a druhému příliš nepomáhá," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist