https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoceskym-obcim-vadi-nejasnosti-kolem-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeským obcím vadí nejasnosti kolem odpadů

31.10.2015 14:25 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Nejasnosti kolem odpadového hospodářství vadí řadě obcí a měst v Jihočeském kraji. Jejich zastupitelstva a starostové netuší, na jakou strategii se v likvidaci odpadu připravit. Otázka odpadového hospodářství se tak stává jednou z priorit Svazu měst a obcí Jihočeského kraje (SMOJK), jehož vedení se v Českých Budějovicích sešlo. Podle zástupců svazu jasná koncepce odpadového hospodářství chybí na krajské i celorepublikové úrovni.
 

"My nevíme, co se bude preferovat. Jestli to budou spalovny, nebo jestli se prodlouží smlouvy a budou dále existovat klasické skládky a úložiště. Mám takový pocit, že není jednotná koncepce, která by stanovila, jak to bude," řekl ČTK místopředseda SMOJK a starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka.

Dodal, že si uvědomuje, že existují skupiny, které prosazují své zájmy v otázce odpadů. Matějka uvedl, že objem těchto surovin v obcích každoročně narůstá. S tím pak stoupá i cena svozu a uložení na skládkách. "Likvidace odpadů představuje pro malou obec celkem vysokou položku v rozpočtu," dodal.

Města a obce zatím těžko hledají variantu, kterou by v otázce odpadového hospodářství preferovaly. Stojí za tím prý velký počet pro ně neznámých údajů. "Pokud bychom se bavili třeba o spalovně, tak my musíme vědět, kde bude, jaký akční rádius obsáhne a hlavně kolik nás bude stát tuna (odpadu)," uvedl Matějka. Poznamenal, že otázka odpadového hospodářství je mimo působnost obcí. K věci se podle něj mohou jen vyjádřit, ale nerozhodují o ní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist