https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoceskym-veterinarum-pribylo-podnetu-na-tyrani-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeským veterinářům přibylo podnětů na týrání zvířat

2.5.2021 00:35 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo.
Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo.
Jihočeští veterináři uložili loni 206 pokut za 2,39 milionu korun. Počet sankcí stoupl meziročně téměř o čtvrtinu. Nejvyšší pokutu zaplatila síť řeznictví za klamání spotřebitele a další opakující se nedostatky. Vzrostl počet podnětů týkajících se týrání zvířat, a to i u krav mířících na porážku. ČTK to řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.
 

Nejvyšší sankce, 200 000 Kč, byla pro společnost, která provozuje síť Řeznictví Frank. Stejná firma zaplatila i druhou nejvyšší pokutu, 120 000 Kč. "V řeznictví bylo mnoho přestupků. Měli tam hodně klamavého označení, kdy se maso z Polska často vydávalo za české. Pak jsme často nedohledali původ potravin. Měli namleté maso, ačkoli k tomu neměli schválený provoz, opakovalo se to, bylo to ve velkém rozsahu," řekla ČTK právnička jihočeské veterinární správy Ludmila Plzová.

Loni dostali veterináři meziročně víc podnětů ohledně welfare čili životní pohody zvířat. Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo. V jednom případě chtěli chovatelé odvézt na jatka krávu s vyhřezlou dělohou.

"Zjistili jsme také, že chovatelé poslali na jatka krávu, která byla po císařském řezu, ten den porodila. To není jednak v souladu se zákonem a jednak je to zcela nelidské zacházení, protože ta kráva ten den zažila své," uvedla Plzová.

Problémy jsou spíše u menších porážek. V kraji je 34 jatečných porážek, u velkých drží veterináři stálý dozor. "Máme tady větší procento jatek než kdekoli jinde. Co se týče velkých provozů, jsou kontroly a welfare nastavené velice tvrdě," řekl Kouba.

Míní, že jak loni trávili lidé kvůli koronakrizi víc času doma, pozorněji si všímali svého okolí, a proto přišlo víc podnětů na týrání zvířat. Veterináři musí řešit každý, ačkoli jen asi pětina je opodstatněná. "Je vidět velká neznalost lidí, co se týká chovu hospodářských zvířat. Jak byla letošní zima tuhá, lidé se pohoršovali, že jsou venku na pastvě krávy," řekla Plzová.

Veterináři mají tři hlavní obory, jimiž se zabývají: hygienu potravin, zdraví zvířat a welfare. Kontrol zaměřených na zdraví zvířat bylo loni 5760, prověřili 211 328 vzorků. Museli také nechat vyšetřit vzorky téměř 27 000 zastřelených divočáků, jestli v nich není parazit svalovec. V jižních Čechách vydali loni veterináři osvědčení 5125 zásilkám skotu, 95 573 kusům, pro obchod po ČR i v zahraničí, což bylo mezi kraji nejvíc.

Pro jihočeskou veterinární správu pracuje 125 lidí. Podle Kouby jsou hodně vytížení. Přibývá také poražených zvířat, za letošní první čtvrtletí meziročně o 200.000 na 8,7 milionu kusů. Loni i letos ztížil práci koronavirus. Pracovníci musí dělat kontroly přímo v chovech a na jatkách, někteří byli v karanténě a bylo náročné je zastoupit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist