https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesti-celnici-odhalili-nelegalni-odpad-z-italie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeští celníci odhalili nelegální odpad z Itálie

28.5.2020 00:13 | DOLNÍ DVOŘIŠTĚ (ČTK)
Jihočeští celníci odhalili nelegální odpad z Itálie.
Jihočeští celníci odhalili nelegální odpad z Itálie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní úřad JČ
Jihočeští celníci odhalili v půlce května na hraničním přechodu Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku dopravce, který nelegálně převážel přes 24 tun odpadu z Itálie do Česka. O výši pokuty rozhodne Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), bude v řádech statisíců korun. Minulý týden to řekli mluvčí jihočeských celníků Emanuel Breicha a ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.
 

Celníci si nákladní vůz Volvo s českou registrační značkou vytipovali. Řidič naložil odpad v Itálii, náklad měl vyložit u firmy na Českobudějovicku. Při kontrole auta celníci zjistili, že vedle odpadu uvedeného v průvodních dokladech převáží řidič i drť směsného odpadu obsahující i plasty, molitan, hliník a korek.

"Obsah nákladového prostoru navíc vydával zápach typický pro komunální odpad. Přivolaní zástupci České inspekce životního prostředí potvrdili, že se jedná o nedovolenou přeshraniční přepravu odpadu," uvedl Breicha.

Auto celníci 16. května na hraničním přechodu odstavili, v cestě dál nepokračovalo. Celníci se na podobné případy zaměřují, letos už jich několik řešili.

Podle předpisu EU o přepravě odpadu může být pokuta až 50 milionů korun. "Reálně v tomto případě tak velká sankce nehrozí. Tohle je klasický pokus dostat sem špatný odpad," řekl Breicha. Podle Jiráčka je u podobných případů sankce v řádech statisíců korun. "Kamion je odstavený," řekl Jiráček. Odpad poslali inspektoři na rozbor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist