https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesti-veterinari-zjistili-u-uhynuleho-zajice-tularemii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeští veterináři zjistili u uhynulého zajíce tularemii

29.3.2017 07:30 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Tularemie zajíců je nebezpečná nákaza přenosná na lidi a zvířata, jejímž původcem je mikroorganismus kmene Francisella tularensis. Vyskytuje se u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem tularemie je hmyz sající krev a drobní hlodavci. / ilustrační foto
Tularemie zajíců je nebezpečná nákaza přenosná na lidi a zvířata, jejímž původcem je mikroorganismus kmene Francisella tularensis. Vyskytuje se u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem tularemie je hmyz sající krev a drobní hlodavci. / ilustrační foto
Jihočeská veterinární správa zjistila u uhynulého zajíce na Českokrumlovsku tularemii. Nemoc se může přenést i na člověka. V minulosti se na jihu Čech tularemie objevovala na Prachaticku a Strakonicku. Veterináři oblast, kde se nyní nákaza vyskytla, budou tři měsíce pozorovat, lokalita podléhá přísnějšímu režimu. Novinářům to včera řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.
 

"Uživatelům zasažené honitby byl nařízen zákaz uvolňování zajíců do oběhu, odchyt zajíců v ohnisku v ochranném pásmu a povinnost odevzdávání a následného vyšetření všech uhynulých kusů zaječí zvěře," uvedl Kouba. V minulosti zajíců ve volné přírodě ubývalo, v poslední době se ale trend změnil. "Jsou oblasti, kde se začínají vyskytovat více," podotkl ředitel.

Tularemie zajíců je nebezpečná nákaza přenosná na lidi a zvířata, jejímž původcem je mikroorganismus kmene Francisella tularensis. Vyskytuje se u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem tularemie je hmyz sající krev a drobní hlodavci. Přenos mezi jednotlivými druhy zprostředkovávají různí členovci, především klíšťata.

Snadno onemocní také lidé, kteří se nakazí přímým kontaktem při manipulaci s nakaženou zvěří nebo nadechnutím infikovaného prachu nebo aerosolu. Nemoc se muže projevit jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, angínou, atypickým zápalem plic. Po infekci poraněním vznikají vředovité změny na kůži a zduření, případně zhnisání mízních uzlin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist