https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-a-ceske-drahy-letos-pocitaji-v-drazni-doprave-se-ztratou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj a České dráhy letos počítají v drážní dopravě se ztrátou

18.1.2003 15:30 | BRNO (ČIA)
Finanční ztrátu zhruba 296,223 milionu korun předpokládají letos České dráhy v návaznosti na rozsah osobní drážní dopravy v Jihomoravském kraji. Vyplývá to z návrhu smlouvy mezi krajem a drahami, který akceptovala krajská rada. ČIA o tom v závěru týdne informoval radní pro resort dopravy Jaroslav Pospíšil. Termín podpisu smlouvy však neupřesnil.
 

Radní objasnil, že částku 197,4 milionu drahám uhradí kraj z dotace státního rozpočtu, zbylá přibližně třetina má být zahrnuta do celkové ztráty Českých drah. Poznamenal, že způsob vyčíslení ztráty určuje příslušná vyhláška.

Smlouva podle slov radního Pospíšila obsahuje závazek Českých drah zabezpečit veřejnou drážní osobní regionální dopravu osobními a spěšnými vlaky podle jízdních řádů v traťových úsecích na území Jihomoravského kraje a výkonem ve vlakových kilometrech. Od 1. ledna do 13. prosince, kdy končí platnost současného celostátního jízdního řádu, to má být více než 7,069 milionu vlakových kilometrů. Po zbylé období do konce roku 2003 podle nového jízdního řádu se má sjednaný objem zvýšit o 300 600 kilometrů.

V obdobné smlouvě s autobusovými dopravci se podle slov radního kraj zaváže k úhradě odhadované ztráty z veřejné osobní silniční dopravy prostřednictvím dotace ze státního rozpočtu v objemu 244 milionu korun a pět milionů přidá z vlastního rozpočtu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist