https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-ma-databazi-s-800-misty-pro-vznik-malych-vodnich-ploch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj má databázi s 800 místy pro vznik malých vodních ploch

19.4.2021 15:10 | BRNO (ČTK)
Databáze určila místa pro vodní plochy ve všech okresech kraje. Podle Zámečníka je otázka vytvoření malé vodní plochy otázkou desítek nebo stovek tisíc korun.
Databáze určila místa pro vodní plochy ve všech okresech kraje. Podle Zámečníka je otázka vytvoření malé vodní plochy otázkou desítek nebo stovek tisíc korun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihomoravský kraj si nechal vypracovat databázi s 800 místy pro vznik malých vodních ploch. Chce tak bojovat se suchem, které kraj sužuje. Novinářům projekt představili náměstci hejtmana Lukáš Dubec (Piráti) a Jan Zámečník (KDU-ČSL). Díky mokřadům a tůním se podle nich podaří zadržet více vody v krajině. Kraj letos navýšil na 20 milionů dotační program na boj se suchem.
 

Databáze vznikla na základě spolupráce kraje s obcemi, pro které kraj uspořádá koncem dubna i seminář. Zapojilo se zhruba 400 obcí, víc než polovina. Letos chce kraj vyřešit postup a příští rok by se první projekty mohly dočkat realizace.

Databáze určila místa pro vodní plochy ve všech okresech kraje. Podle Zámečníka je otázka vytvoření malé vodní plochy otázkou desítek nebo stovek tisíc korun. Kraj letos zvýšil z osmi na 20 milionů peníze v dotačním programu na boj se suchem, kde mohou obce žádat o peníze. Peníze hodlá postupem let navyšovat a bude usilovat i o dotace z ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Podle Dubce se kraj řadí mezi nejvíce postižené dlouhodobým suchem. "Je to zapříčiněno několika faktory jako nerovnoměrná distribuce srážek během roku nebo jejich celkový nedostatek během vegetační sezony. Přírodní vlivy ovlivnit nemůžeme, ale můžeme ovlivnit kvantitu a kvalitu zadržené vody v krajině, která poslouží k vodohospodářským službám nebo rekreaci," uvedl Dubec.

Zámečník označil problém se suchem za prioritu vedení kraje. "V mnoha vesnicích bylo nutné dovézt cisternu. Pokud se s tím nezačne pracovat, vymstí se nám to. Výsledky nebudou vidět hned, ale je potřeba s tím začít pracovat systematicky," dodal Zámečník.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist