https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-podporuje-urychlenou-vysadbu-vinic-na-jihu-moravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj podporuje urychlenou výsadbu vinic na jihu Moravy

28.12.2001 18:18 | BRNO (ČIA)
Na masivní výsadbu vinic v průběhu roku 2003 se připravuje Jihomoravský kraj (JMK). Zamýšlí zhruba zdvojnásobit současnou výměru asi 11 tisíc hektarů vinic, která představuje 91,6 procenta celkové výměry vinic v České republice. Záměr je podpořen Programem rozvoje JMK, který má krajské zastupitelstvo schválit počátkem roku 2002. ČIA o tom informoval zástupce hejtmana Antonín Kment.
 

Jak Kment dále řekl, v roce 2002 bude věnován důkladné přípravě. Vedle zpřesnění evidence a vyjasnění pozemkových i vlastnických poměrů mají být vytvořeny nutné organizační struktury, přijata odpovídající opatření ke splnění zamýšleného cíle a zajištěno financování výsadby. Kapitálové zdroje by měli s podporou JMK propojit podnikatelé, ministerstvo zemědělství i zahraniční investoři. Orientační náklady na výsadbu jednoho hektaru vinice činí 500 až 750 tisíc korun.

Vinohradnictví a vinařství je vedle své výrobní funkce z pohledu JMK významným zdrojem pracovních příležitostí zejména v oblastech s vyšší nezaměstnaností. Při pravidle, že jeden hektar vinic zaměstná jednoho vinaře, to znamená významný počet nových pracovních míst přímo na vinicích i dalších návazných tisíců míst v pomocných provozech a ve službách.

Po vstupu České republiky do Evropské unie začnou platit zásady EU o společné organizaci trhu s vínem. To má kromě jiného znamenat zákaz rozšiřování plochy vinic, zřejmě od 1. ledna 2004. Jak Kment dodal, z toho také vyplývá poměrně ostré časové omezení pro aktivní kroky ke zvětšování výměry vinic v JMK.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist