https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-zatim-nepovolil-stavbu-vetrneho-parku-u-bosovic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj zatím nepovolil stavbu větrného parku u Bošovic

6.2.2006 15:12 | BRNO/PRAHA (ČIA)
Krajský úřad Jihomoravského kraje rozhodl, že bude žádost firmy Ventureal o povolení výstavby Větrného parku Bošovice na Vyškovsku dále posuzovat podle zákona o vlivu na životní prostředí. Úředníci kraje vzali ohled na připomínky účastníků zjišťovacího řízení.
 

Investor musí dopracovat studii o vlivu větrných elektráren na chráněné druhy živočichů, uvést konkrétní doporučení na minimalizaci negativních vlivů na faunu, podrobněji vyhodnotit vliv na krajinný ráz a obyvatele okolních obcí. Krajští úředníci dále požadují vyhodnocení kumulace zvažované výstavby pěti větrných parků v oblasti mezi Kyjovem a Břeclaví, z nichž čtyři chce budovat firma MBBF Viventy česká.

Výstavbu větrníků již v lednu nedoporučila Rada Jihomoravského kraje, která upozornila na rozpor s územní energetickou koncepcí kraje a negativní vliv na životní prostředí.

Firma Ventureal předložila krajskému úřadu tři varianty výstavby větrníků u Bošovic. První počítá se stavbou osmi elektráren typu Vestas V90 o celkovém výkonu 16 MW. Další varianty zahrnují šest větrníků, u většiny z nich by však místo zařízení s výkonem dvě MW investor stavěl silnější elektrárny s výkonem po třech MW. Zmíněné větrníky mají vyrůst v létě 2007, náklady na jejich stavbu se mají pohybovat kolem 500 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist