https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihovychodni-asie-se-zavazuje-bojovat-proti-smogu-behem-obdobi-sucha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihovýchodní Asie se zavazuje bojovat proti smogu během období sucha

16.4.1999 20:00 | BANDAR SERI BEGAWAN (Reuters)
Vlády států jihovýchodní Asie, zneklidněné novými požáry v Indonésii, se v pátek dohodly na postupu v boji se smogovým znečištěním v nadcházejícím období sucha.
 

Ministři životního prostředí států Asociace Národů Jihovýchodní Asie (ASEAN) na setkání v hlavním městě Bruneie prohlásili, že poloostrovní Malajsie a Singapur byly zasaženy vlnou smogu, způsobeného lesními požáry ve střední části Sumatry v Indonésii.

Na setkání bylo vydáno prohlášení, kde je řečeno: "Ministři...se dohodli, že použijí nynější vypalování ve střední Sumatře k tomu, aby ukázali, že se koná určitá konkrétní akce k zastavení vypalování." Protože části regionu čeká nadcházející období sucha a požáry byly v posledních dnech opět detekovány, ministři pověřili speciální ASEAN skupinu úkolem "zdvojnásobit úsilí v řešení problému smogu a kouře", říká se v prohlášení.

V roce 1997 dusivý kouř, pocházející zejména z požárů v Indonésii, trápil jihovýchodní Asii celé měsíce. Úroveň znečištění ovzduší dosahovala nezdravých hodnot, turistika trpěla a byly zde zdravotní problémy. Meteorologové prohlásili, že ohrožení smogem je v tomto roce menší, díky současným abnormálně silným dešťům, způsobeným klimatickým jevem La Nina.

Stejně tak unikla oblast díky jevu La Nina smogu (zde nazývanému kouř) v loňském roce.

Období sucha normálně začíná v této oblasti v polovině roku a trvá po několik měsíců.

ASEAN sdružuje státy Brunei, Indonésii, Laos, Malajsii, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thailand a Vietnam. Očekává se oficiální přijetí Kambodže.

Ministři se na setkání dohodli o přijetí politiky nevypalování a zavázali se jí uvést do života i mezi majiteli plantáží a vlastníky koncese na kácení dřeva, a to zvláště v Brunei, Indonésii, Malajsii, a Singapuru, čtyřech zemích nejhůře postihovaných kouřem.

Analytici však mají pochybnosti o tom, zda Indonésie, která se potýká s náboženskými, etnickými a sociálními konflikty a čelí nejhorší ekonomické a politické krizi za posledních 30 let, má potřebnou infrastrukturu a schopnost vypořádat se s požáry.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist