https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jitex-pozastavil-vyrobu-kojeneckych-kalhotek-s-pvc-folii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jitex pozastavil výrobu kojeneckých kalhotek s PVC fólií

18.6.2001 14:20 | PRAHA/PÍSEK (EkoList)
Výrobu kojeneckých plenkových kalhotek "Sandra" dočasně pozastavila společnost Jitex Písek. Důvodem byla obava, zda PVC fólie, která je součástí kalhotek, neobsahuje toxické ftaláty, které by mohly být dětem nebezpečné. EkoListu to dnes potvrdil obchodní ředitel Jitexu ing. František Laur.
 

"Obrátila se na nás organizace Greenpeace s tím, že má jakési testy, které ukazují, že v našem výrobku tyto nebezpečné látky jsou. Ale nebyli nám schopni poskytnout žádné ověřené písemné materiály, a náš dodavatel předložil certifikát, že je jeho výrobek zdravotně nezávadný," říká ředitel Laur. Společnost Jitex ovšem podle Laura má sama zájem na tom, aby neprodávala žádné závadné výrobky, a proto požádala dodavatele PVC fólií, firmu Fatra Napajedla, aby dodala nový, aktuální certifikát o zdravotní nezávadnosti. "Do té doby jsme výrobu kalhotek 'Sandra' opravdu pozastavili. Pokud se ale ukáže, že jsou nezávadné, budeme nadále pokračovat," dodává František Laur.

Greenpece krok Jitexu přivítali. "Jsme rádi, že se tak rozhodli a doufáme, že PVC přestanou používat úplně," komentoval dnes krok jihočeské textilky šéf toxické kampaně Greenpeace MUDr. Miroslav Šuta. Greenpeace upozornili výrobce plenkových kalhotek "Sandra" na to, že podle testu, zpracovaného univerzitou v britském Exeteru, obsahoval tento výrobek významné množství toxického Di(2-etylhexyl) ftalátu. Samotné testy jednotlivých výrobků (bylo jich 54 z celého světa) prováděly laboratoře v USA (Stat Laboratories) a v Německu (Galab). "Pro nás je důležitý český certifikát. Pokud ukáže zdravotní nezávadnost, pak ať se Greenpeace dohadují přímo s naším dodavatelem," uzavírá obchodní ředitel Jitexu Laur.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist