https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jizerskohorska-magistrala-je-opet-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jizerskohorská magistrála je opět uzavřená

13.11.2001 11:19 | JABLONEC NAD NISOU (ČIA)
Šestikilometrový úsek silnice vedoucí kolem vodní nádrže Souš z Desné v Jizerských horách přes hřebeny hor do Frýdlantského výběžku je uzavřen. Důvodem je naplnění podmínky pro uzavření silnice - to je teplota pod bodem mrazu v průběhu tří dnů. O uzavření takzvané jizerskohorské magistrály rozhodla v pondělí 12. listopadu speciální sedmičlenná komise, složená ze zástupců policie, Povodí Labe a okresního úřadu. Ta také požádala policii, aby přísněji dohlížela na dodržování zákazu vjezdu. Informoval o tom dnes vedoucí referátu životního prostředí Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou Martin Holubec.
 

Silnice, na jejíž opravu uvolnila vláda v roce 1995 celkem 33 milionů korun, je stálým zdrojem svárů mezi Okresním úřadem v Jablonci nad Nisou a starosty ve Frýdlantském výběžku. Přehrada Souš je jediným zdrojem pitné vody pro Jablonec. Zimní údržba je podle Holubce velmi drahá a navíc zde hrozí ekologická havárie, protože propustky pod silnicí zamrzají.

Starostové Frýdlantska proti uzavření silnice protestují. Argumentují tím, že lidé, kteří pracují na druhé straně Jizerských hor, přicházejí o práci. Uzavírka navíc odřízne Frýdlantsko od hlavní trasy turistického ruchu. "Němečtí turisté, kteří projíždějí hraničním přechodem v Habarticích do Krkonoš, musí nyní objížďkou přes Liberec místo deseti ujet 80 kilometrů. O práci přicházejí hoteliéři i drobní podnikatelé," informoval starosta Hejnic Karel Smutný. Liberecký senátor Přemysl Sobotka obvinil jablonecký okresní úřad, že porušil vládní usnesení, podle kterého měla být silnice kolem Souše otevřená bez časového omezení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist