https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jmeno-nove-narozeneho-mladete-gorily-v-zoo-praha-mohou-navrhnout-deti-z-kamerunu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jméno nově narozeného mláděte gorily v Zoo Praha mohou navrhnout děti z Kamerunu

7.1.2024 00:09 | PRAHA (ČTK)
Mládě se v zoo narodilo v úterý večer, matkou je samice Duni a otcem samec Kisumu. Pohlaví zatím není známé.
Mládě se v zoo narodilo v úterý večer, matkou je samice Duni a otcem samec Kisumu. Pohlaví zatím není známé.
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Jméno mláděte gorily nížinné, které se v úterý narodilo v pražské zoologické zahradě, by mohly navrhnout děti z Kamerunu, které jsou součástí naučného programu trojské zoo Toulavý autobus. Z návrhů by pak zahrada nechala finální jméno vybrat veřejnost, řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Mládě se v zoo narodilo v úterý večer, matkou je samice Duni a otcem samec Kisumu. Pohlaví zatím není známé. Návštěvníci ho mohou spatřit v rezervaci Dja.
 

"Představa je taková, že bychom oslovili s prosbou o návrhy (jmen) děti v Kamerunu. A to děti které se účastní našeho projektu Toulavý autobus, které se tak staly ochránci goril v rezervaci Dja," řekl Bobek. Na základě jejich návrhů by pak zahrada nechala vybírat veřejnost, dodal.

Naučný program Toulavý autobus pro děti v Kamerunu slouží ke vzdělávání školních děti z vesnic v okolí biosférické rezervace Dja na východě země. Má dětem poskytnout mimo jiné příležitost pozorovat v záchranné stanici v Méfou gorily, ale také se účastnit vzdělávacího programu či se seznámit s tropickým deštným lesem. Projekt funguje od roku 2013.

Gorilí mládě je podle chovatelů v pořádku a saje mateřské mléko. Porod byl podle nich bez potíží. "Kolegové porod sledovali na kamerách a podle všeho proběhl velmi rychle a bezproblémově, a mládě se chovalo jak mělo," řekl Bobek.

Před expozicí goril bude nyní přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž otce Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko, sdělil Bobek. Zoo Praha očekává zároveň další gorilí mládě, které čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu. Otcem je taktéž samec Kisumu. Mělo by se podle Bobka narodit přibližně za tři měsíce.

Zoologická zahrada v Praze, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí a narodilo či vylíhlo se 1234 mláďat 213 druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Největším chovatelským úspěchem Zoo Praha v roce 2023 a současně i jedním z největších úspěchů v celé její historii se stal podle Bobka odchov prvního mláděte luskouna v Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist