https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/johannesburg-den-prvni-ochrana-biodiverzity-zaplavy-a-nadnarodni-korporace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Johannesburg - den první: Ochrana biodiverzity, záplavy a nadnárodní korporace

27.8.2002 17:56 | PRAHA/JOHANNESBURG (EkoList)
Světový summit o udržitelném rozvoji (WSSD), který včera začal v jihoafrickém Johannesburgu, se pomalu rozjíždí. Na programu plenárního zasedání jsou jednání o Implementačním plánu tzv. Agendy 21. Implementační plán by měl určit, jakými konkrétními kroky se chce světové společenství ubírat směrem k udržitelnému rozvoji.
 

Na plénu včera také vystoupil první český zástupce, náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslav Somol, který v současnosti vede českou delegaci. Somol hovořil o nutnosti ekosystémového přístupu v ochraně biodiverzity a o potřebě zapracovat indikátory udržitelného rozvoje do sektorových politik.

"Jak se zdá, ožehavými paragrafy Implementačního plánu budou ty, které se týkají financování, obchodu a ekonomické globalizace," říká členka české delegace na Summitu, ředitelka Zeleného kruhu Zuzana Drhová. Nevládní organizace, především Friends of the Earth, Greenpeace, Northern Alliance for Sustainability, WWF a Oxfam International, se podle ní snaží vyvíjet tlak na zvýšení transparentnosti rozhodování nadnárodních korporací a na vypracování závazných pravidel chování těchto koncernů. "Poslední verze textu ale ukazuje, že zůstane pouze u formulace o významu dobrovolných a partnerských iniciativ," dodává Drhová.

Na WSSD se již také hovořilo o nedávných evropských záplavách. Bývalý ředitel Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) Robert Watson varoval, že podobné události mohou přicházet stále častěji. "Jedná se podle mě jednoznačně o jisté varování," řekl Watson, který ze své funkce kvůli neshodám s USA v dubnu letošního roku odstoupil.

Podle Zuzany Drhové vládne v dějišti konference zatím mírný organizační zmatek. "Autobusová doprava mezi kongresovým centrem a hotely zabere hodně času, pro účastníky také není snadné se zorientovat, co se kde a v jakou přesně dobu odehrává," popisuje poměry v Johannesburgu Drhová.

Česká delegace na WSSD má zhruba dvě desítky členů. Jejím oficiálním šéfem je místopředseda vlády Petr Mareš (US-DEU), který ale do Jihoafrické republiky odletí až v sobotu. V současnosti řídí delegaci již zmíněný Miroslav Somol. Na Summit poletí také ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), členy delegace jsou i poslanci František Pelc (US-DEU) a Miloš Kužvart (ČSSD).

Summit v Johannesburgu začal včera a potrvá do středy 4. září.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist