https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/johnson-je-po-uvodu-cop26-mirne-optimisticky-varuje-ale-pred-falesnou-nadeji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Johnson je po úvodu COP26 mírně optimistický, varuje ale před falešnou nadějí

3.11.2021 14:47 | GLASGOW (ČTK)
Podle ministerského předsedy není pochyb, že jednání přinesla "určitý  pokrok", ale "je nutné mít se na pozoru před falešnými nadějemi".
Podle ministerského předsedy není pochyb, že jednání přinesla "určitý pokrok", ale "je nutné mít se na pozoru před falešnými nadějemi".
Foto | Number 10 / Flickr
Britský premiér Boris Johnson je po úvodních dvou dnech klimatického summitu ve skotském Glasgow mírně optimistický pokud jde o pokrok při jednání o boji proti globálnímu oteplován, varuje však před falešnou nadějí. V pondělí a úterý na konferenci jednal s vrcholnými představiteli více než 120 zemí světa.
 

Podle ministerského předsedy není pochyb, že jednání přinesla "určitý pokrok", ale "je nutné mít se na pozoru před falešnými nadějemi".

Britská BBC uvádí, že z konference nyní odjedou světoví lídři a na jejich místo nastoupí vyjednávači, kteří budou ladit detaily opatření, k nimž se jednotlivé země zavázaly v rámci boje proti klimatickým změnám. Do Glasgow ovšem nepřijeli šéfové některých klíčových zemí, jako je Čína a Rusko. Podle Johnsona je nutné respektovat rozhodnutí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na summit nejezdit "kvůli pandemii" covidu-19. Ze stejného důvodu podle Johnsona nedorazil ani ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf britské vlády uvedl, že za jeden z dosavadních úspěchů summitu považuje to, že 90 procent světové ekonomiky se snaží dosáhnout klimatické neutrality. Nyní se podle něj začínají rýsovat plány související se závazky ohledně omezování emisí skleníkových plynů, které země učinily na klimatickém summitu v Paříži v roce 2015.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist