https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jsou-vybrany-klisny-kone-prevalskeho-k-prevozu-do-mongolska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jsou vybrány klisny koně Převalského k převozu do Mongolska

8.7.2016 15:55 | PRAHA (ČTK)
Klisny jsou z různých evropských zoologických zahrad. Znovu se budou přepravovat armádním letounem CASA. Tentokrát se před návratem letadla zpět do Prahy uskuteční ještě vnitromongolský převoz z jiného národního parku Chustaj Nurú do Gobi B
Klisny jsou z různých evropských zoologických zahrad. Znovu se budou přepravovat armádním letounem CASA. Tentokrát se před návratem letadla zpět do Prahy uskuteční ještě vnitromongolský převoz z jiného národního parku Chustaj Nurú do Gobi B
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Čtyři klisny koně Převalského, které by měly být příští týden převezeny do Mongolska, jsou vybrány. Pro případ komplikací jsou připraveny náhradnice, řekla ČTK mluvčí pražské zoologické zahrady Jana Myslivečková. Klisny se na cestu do národního parku Gobi B připravují v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Jejich transport už pošesté organizuje pražská zoo, naplánovaný je na sobotu 16. července.
 

Klisny se ze zajetí do přírody převážejí proto, že mají větší šanci se rozmnožit. Hřebců je v národním parku Gobi B lehký přebytek, protože každý harém má vždy pouze jednoho hřebce, který si své místo musí vybojovat. "Hřebec vyrostlý v zoologické zahradě by měl menší šanci se v neznámém prostředí uplatnit a zvítězit nad místními hřebci, kteří prostředí dokonale znají. Trvalo by mu několik let než by se mohl zkusit prosadit a rozmnožit," uvedla Myslivečková. Klisny se mohou množit okamžitě, jakmile se spojí s místním hřebcem. Tedy asi po roce stráveném v aklimatizační ohradě, doplnila.

Klisny jsou z různých evropských zoologických zahrad. Znovu se budou přepravovat armádním letounem CASA. Tentokrát se před návratem letadla zpět do Prahy uskuteční ještě vnitromongolský převoz z jiného národního parku Chustaj Nurú do Gobi B. Pro ten jsou připraveny tři klisny a jeden hřebec, také nechybějí náhradnice.

U koní přepravovaných z Dolního Dobřejova se nyní provádějí nezbytná vyšetření a připravují se povolení a další dokumenty potřebné pro převoz takto vzácných zvířat. "Probíhají poslední úpravy na transportních bednách a řeší se logistika pozemní cesty jak v Mongolsku, tak v Čechách. V Mongolsku navíc probíhají přípravy spojené s přistáním na provinčním letišti, řeší se záložní varianty v případě nouzového přistání na záložním letišti. Zajišťuje se přítomnost českého armádního navigátora v Mongolsku," uvedla mluvčí. Obdobné přípravy se odehrávají také u mongolských koní. Cesta koní z Dobřejova do Mongolska by měla trvat přibližně 35 hodin. Převoz zvířat po Mongolsku by se měl stihnout za den.

Pražská zoo patří v chovu těchto zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Z Česka do Mongolska ve spolupráci s armádou přepravila 19 koní Převalského, z nichž žije 17. V této chráněné oblasti je navíc více než deset žijících potomků přepravených koní. Celkem žije ve třech lokalitách v Mongolsku zhruba pět stovek koní Převalského, z toho v Gobi B jich je kolem 130. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před více než 40 lety.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist