https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jurecka-administrativa-v-zemedelstvi-by-se-mela-snizit-o-40-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jurečka: Administrativa v zemědělství by se měla snížit o 40 procent

3.5.2017 09:30 | PRAHA (ČTK)
Evropská zemědělská politika má nyní dva pilíře. V prvním jsou peníze přerozdělované na přímé platby, jsou v něm také například peníze na pohodu zvířat. Ve druhém, který představuje program rozvoje venkova, se vyplácí příspěvky například na investice, životní prostředí, inovace. / ilustrační foto
Evropská zemědělská politika má nyní dva pilíře. V prvním jsou peníze přerozdělované na přímé platby, jsou v něm také například peníze na pohodu zvířat. Ve druhém, který představuje program rozvoje venkova, se vyplácí příspěvky například na investice, životní prostředí, inovace. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby se administrativa, kterou musí zemědělci a potravináři vykazovat, snížila po roce 2020 o 40 procent. Tehdy začne nové evropské dotační programovací období. Včera to uvedl na pražském Žofínském fóru. O snížení administrativy Jurečka požádal eurokomisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Phila Hogena.
 

"Požádal jsem Hogena, aby, až bude navrhovat společnou zemědělskou politiku, si udělali analýzu dopadů a vyhodnotili to tak, aby se administrativní a kontrolní zátěž o 40 procent snížila," řekl ministr.

Jurečka doplnil, že české ministerstvo zemědělství v minulém roce například snížilo požadavky na veterinární a hygienické předpisy.

Společná zemědělská politika se nyní formuje. Očekává se, že v následujícím období bude kladen větší důraz na ekologické aspekty zemědělství a formování venkova.

Český stát by v rámci společné zemědělské politiky také chtěl prosadit, aby se zvedla možná podpora na tzv. citlivé komodity. Dalším českým požadavkem je, aby všechny evropské státy měly podobně nastavené možnosti kofinancování agrárních programů.

Evropská zemědělská politika má nyní dva pilíře. V prvním jsou peníze přerozdělované na přímé platby, jsou v něm také například peníze na pohodu zvířat. Ve druhém, který představuje program rozvoje venkova, se vyplácí příspěvky například na investice, životní prostředí, inovace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist