https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-australskym-turistickym-plazim-miri-smrtelne-jedovate-meduzy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K australským turistickým plážím míří smrtelně jedovaté medúzy

2.1.2017 08:31 | SYDNEY (ČTK)
V posledních dnech loňského roku skončili v nemocnici čtyři lidé požahaní medúzou z třídy čtyřhranek ve vodách u ostrova Fraser. Ilustrační snímek.
V posledních dnech loňského roku skončili v nemocnici čtyři lidé požahaní medúzou z třídy čtyřhranek ve vodách u ostrova Fraser. Ilustrační snímek.
Nejjedovatější medúzy na světě, které jsou malé jen jako nehet na palci, míří k australským proslulým svátečním plážím, varoval britský list The Times. V posledních dnech loňského roku skončili v nemocnici čtyři lidé požahaní medúzou z třídy čtyřhranek ve vodách u ostrova Fraser, asi 260 kilometrů severně od Brisbane. Zdravotní stav tří žen a 12leté dívky je stabilizovaný.
 

Oceánologové upozorňují, že medúzy se přesouvají na jih v důsledku oteplování moře a že by brzy mohly být u queenslandského Slunečného pobřeží.

Požahání medúzami, které jsou místně známé jako irukandži, způsobuje stejnojmenný syndrom projevující se zvracením, pocením, bolestmi hlavy, podrážděním, zrychlením srdečního tepu a zvýšeným krevním tlakem, což může v některých případech vést až k selhání srdce.

Mezi symptomy, které se mohou projevit až hodinu po požahání, patří i psychologické následky, kdy některé oběti hlásily pocity naprosté beznaděje a zmaru.

Tělo čtyřhranky může měřit jen zhruba krychlový centimetr, a proto je obtížné všimnout si jejich přítomnosti ve vodě. Žahavá chapadla ovšem mohou mít až metr dlouhá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist