https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-divokym-konim-na-josefovskych-loukach-pribudou-praturi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K divokým koním na Josefovských loukách přibudou pratuři

5.8.2019 00:25 | JAROMĚŘ (ČTK)
Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku budou od podzimu spásat také dva pratuři. / Ilustrační foto
Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku budou od podzimu spásat také dva pratuři. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ronald Goderie / Česká krajina
Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku budou od podzimu spásat také dva pratuři. Od působení dvou jalovic si ochranáři slibují vytváření vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky. Minulý týden to sdělili zástupci České společnosti ornitologické (ČSO). Od loňského ledna Josefovské louky spásá stádo divokých koní.
 

"Koně se na Josefovských loukách osvědčili. Letos tu díky nim poprvé vyvedli mláďata například kriticky ohrožení vodouši rudonozí. Nyní bychom chtěli přivézt další velké kopytníky, kteří na naše území historicky patří, a to jsou pratuři," uvedl správce ptačího parku Břeněk Michálek.

Pratury, stejně jako loni divoké koně, přiveze z rezervace u Milovic organizace Česká krajina. "Úkolem dvou jalovic bude okusem potlačovat dřeviny, které jsou v některých částech parku nežádoucí, například rozrůstající se vrby a hlohy. Pratuři jsou navíc schopni vypást rychle se rozšiřující kopřivy, což divocí koně zaměření na trávy nesvedou," uvedl Michálek.

Ochranáři si od rozšíření počtu neobvyklých zvířat slibují také větší zájem o přírodovědecky cennou lokalitu. „Pratuři budou dalším lákadlem pro návštěvníky a školní exkurze, kterých každým rokem přibývá. Letos ptačí park navštívilo 700 žáků a studentů, což je o 200 více než za celý loňský rok," dodal Michálek.

ČSO v ptačím parku Josefovské louky pro návštěvníky letos otevřela novou trasu v takzvané Josefovské džungli. Jde o asi kilometr dlouhé území divočiny. Díky otevření džungle mohou návštěvníci nově obejít park okružní trasou bez vracení se stejnou cestou. Okružní stezka v ptačím parku vede kolem celého parku až k soutoku Staré Metuje s Novou Metují, kde v ohradě žijí divocí koně. Rozšíření stezky přes džungli vytvořili dobrovolníci motorovými pilami a křovinořezy.

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006. Jeho hlavním cílem je umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území veřejnosti. Jeho páteří je 100 let starý závlahový systém, který ČSO opravila, a který nyní umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist