https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-omezeni-plastu-se-dobrovolne-prihlasilo-dalsich-pet-firem-a-czu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ke kampani #dostbyloplastu se přidal Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA, Starbucks a ČZU

8.10.2018 10:19 | PRAHA (ČTK)
Planeta není na jedno použití.
Planeta není na jedno použití.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Ke kampani #dostbyloplastu ministerstva životního prostředí (MŽP) se dnes přidalo dalších pět firem a jedna instituce. Cílem je zredukovat množství jednorázového plastového odpadu a nádobí a nabídnout alternativy. Na tiskové konferenci to řekl ministr Richard Brabec (ANO). Dobrovolně se k tomu zavázaly firmy Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA, Starbucks a Česká zemědělská univerzita (ČZU). V červnu již dohodu podepsalo sedm společností.
 

Například IKEA vyřadí v českých prodejnách z prodeje brčka, tácky či kelímky, i v jejích restauracích a kavárnách jednorázové plasty zmizí. Zákazníci kaváren Starbucks již nyní dostávají slevu na nápoje připravené do vlastního hrnku. ČZU do svých prostor pořídí automaty na filtrovanou vodu, což přinese úsporu zhruba 200.000 až 300.000 půllitrových PET lahví ročně. Pro univerzitní akce a do vybraných provozoven pořídí vratné kelímky.

Kampaň #dostbyloplastu začala v březnu jednáním primárně s českými firmami, v červnu byly podepsány dohody se sedmi společnostmi. V srpnu se ke kampani připojilo první město Litoměřice a v září se uskutečnila první ekologická náplavka, tedy zavedení zálohovaných kelímků na farmářských trzích na pražské náplavce.

"Snažíme se ve spolupráci se společnostmi, které se v oblasti jednorázových plastů pohybují - jde o restauratérství, stravování, rychlé občerstvení, nákupní řetězce, kavárny - najít cestu, jak využít rostoucí společenskou poptávku po změně. Zákazníci si daleko více než před pár lety uvědomují, že s plasty v celém světě blbneme na kvadrát. Život na jedno použití je potřeba změnit," uvedl Brabec.

Dalšími kroky iniciativy má být zapojení úřadů a obcí, na konci roku vyhodnocení výsledků redukce plastů, další omezení na farmářských trzích či značení skutečně rozložitelných materiálů. MŽP zároveň podporuje návrh Evropské komise na zákaz vybraných jednorázových plastů.

"Ministerstvo čeká doslova 'odpadový' konec roku 2018. Hlavním tématem nadcházejících měsíců bude předložení nových zákonů týkajících se moderní odpadové legislativy - zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novela zákona o obalech. Řešit bude zejména stěžejní problém Česka, jakým je nutnost razantního snížení skládkování a naopak posílení recyklace," poznamenal Brabec.

MŽP také v září uskutečnilo anketu na náplavce, získalo odpovědi 591 respondentů. Podle výsledků 97 procent lidí podporuje zpoplatnění či zákaz prodeje nebo rozdávání jednorázových obalů. Dále dvě třetiny respondentů nepoužívají jednorázové tašky a jednorázové obaly na jídlo, téměř polovina lidí nekupuje jednorázové obaly na nápoje a 45 procent si nekupuje PET lahve.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist