https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-omezeni-plastu-se-dobrovolne-prihlasilo-sedm-firem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K omezení plastů se dobrovolně přihlásilo sedm firem

22.6.2018 00:15 | PRAHA (ČTK)
Ročně se ve světě vyprodukuje přes 300 milionů tun plastů, velká část jich končí v oceánech. Vědci odhadují, že pokud bude znečištění pokračovat stejným tempem, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. V Česku se ročně vyrobí kolem 20.000 tun plastového nádobí ročně, celkem ČR vyprodukuje 240.000 tun obalových plastů za rok. / Ilustrační foto
Ročně se ve světě vyprodukuje přes 300 milionů tun plastů, velká část jich končí v oceánech. Vědci odhadují, že pokud bude znečištění pokračovat stejným tempem, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. V Česku se ročně vyrobí kolem 20.000 tun plastového nádobí ročně, celkem ČR vyprodukuje 240.000 tun obalových plastů za rok. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sedm firem se v úterý dobrovolně zavázalo, že omezí používání jednorázových plastů a zákazníkům místo nich nabídne alternativy šetrnější k životnímu prostředí. Vyzvalo je k tomu ministerstvo životního prostředí (MŽP) v kampani #dostbyloplastu. Plastové nádobí omezí firmy CrossCafe, Bageterie Boulevard, Ugo, Benzina, České dráhy, Leo Express a Dudes and Barbies.
 

Společnosti budou místo plastových kelímků více užívat porcelán, nahradí plastové příbory nerezovými, případně omezí separátní balení přísad. "Benzina, ač se to nezdá, je jedním z největších prodejců kávy v ČR," řekl náměstek MŽP Vladislav Smrž. Nyní si její zákazníci budou moci nechat připravit kávu do vlastních hrnků.

"V souvislosti s plasty začínáme blbnout na kvadrát. Připadá nám, že miliony plastových talířů, kelímků, které si koupíme a o několik metrů dál je vyhodíme, jsou součástí pokroku nebo kvality našeho života," řekl ministr v demisi Richard Brabec (ANO). Nejdůležitější pro omezení plastů je podle něj "změna v hlavě, chování firem a chování spotřebitelů". Lidé by neměli považovat za normální, když dostanou kávu do plastových kelímků, plastová brčka či míchátka, dodal.

Kampaň je podle ministra v souladu s nejnovějším krokem Evropské komise, která nedávno zveřejnila návrh směrnice omezující jednorázové plasty. Směrnice zatím není závazná, bude se ještě zhruba rok projednávat.

K omezení plastů vyzvalo MŽP firmy už před několika měsíci, od března s nimi jednalo. "Dnes máme rozjednány další desítky firem," řekl Brabec. Podle Smrže se v budoucnu do kampaně zapojí i některé obce.

Na konci roku chce MŽP vyhodnotit, o kolik se díky dobrovolným dohodám snížila spotřeba jednorázových plastů. Podobné dohody fungují i v dalších státech EU, například v Portugalsku a Finsku.

Ročně se ve světě vyprodukuje přes 300 milionů tun plastů, velká část jich končí v oceánech. Vědci odhadují, že pokud bude znečištění pokračovat stejným tempem, bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. V Česku se ročně vyrobí kolem 20.000 tun plastového nádobí ročně, celkem ČR vyprodukuje 240.000 tun obalových plastů za rok.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist