https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-petimilionove-investici-do-korenove-cistirny-musi-visnova-pridat-50-tisic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K pětimilionové investici do kořenové čistírny musí Višňová přidat 50 tisíc

30.8.2001 08:35 | VIŠNOVÁ (ČIA)
K pěti milionům, které v loňském roce investovala do kořenové čistírny, musí letos obec Višňová na Liberecku přidat alespoň 50 tisíc korun. Podle starostky Marie Matuškové se v průběhu zkušebního provozu objevily problémy v nejhořejším poli, kde se usazují kaly.
 

Obec Višňová leží u česko-polských hranic na území nazývaném pro enormní ekologickou zátěž černým trojúhelníkem. Proto usilovala o čistírnu, která pracuje na přírodním principu bez chemikálií. K výstavbě využila oblast přírodních mokřadů. Kořenová čistírna je uměle vytvořený komplex mělce zaplaveného zvodnělého štěrkového lože. Tento speciální biotop se skládá ze štěrkového filtru, rostlin a mikroorganismů. Jednotlivá terasovitě umístěné nádrže jsou izolovány nepropustnou fólií. Dvě vrchní kalová pole jsou osázena rostlinami. Jejich kořeny vytvářejí podmínky pro mikroflóru, která odpadní vody dokonale vyčistí. V nejhořejším poli, kam teče odpadní voda, se usazuje kal, který se časem použije jako ekologické hnojivo.

Právě v nejhořejším poli se objevily komplikace. Kalu je příliš mnoho a je moc hustý. Podle Matuškové se začne s úpravami ještě letos. "Naprojektovali jsme plochy, kde se bude kal zachycovat a seškrabávat. Přes přirozené hráze pak půjde voda do čisticích komor. Všechnu práci uděláme svépomocí. Počítám, že na to bude stačit 50 tisíc korun," tvrdí Matušková

Největší dvoustupňová kořenová čistírna v Evropě byla do dvouletého zkušebního provozu uvedena loni v létě. Je součástí společného česko-polsko-německého projektu Čistá Nisa a na její výstavbu přispěla Evropská unie částkou 3,2 milionu korun z Programu Phare CBC. Z tohoto programu již do českého pohraničí přišlo více než šest miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist