https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-prodeji-dreva-bude-nutny-certifikat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K prodeji dřeva bude nutný certifikát

30.11.2002 11:43 | PRAHA (ČIA)
Celkem 366 žádostí individuálních vlastníků lesa hospodařících na ploše více než 1,8 milionu hektarů již vyhovělo podmínkám certifikace dokladující, že v lese podnikají v souladu s principy trvale udržitelného hospodaření. Informoval o tom mluvčí Lesů České republiky Jan Řezáč.
 

V těchto dnech se již také stali první vlastníci a správci lesa, kteří požádali o účast v regionální certifikaci lesů podle Českého systému certifikace lesů PEFC (CFCS), držiteli příslušných certifikátů. Jsou jimi vlastníci a správci lesů Dvůr Lobeč, Hradecké městské lesy, a. s., Lesní a rybniční správa Zbiroh Jeronýma Colloredo-Mannsffelda, Lesy České Republiky, s. p., lesní správa Ronov nad Doubravou, lesní závod Židlochovice, a Vojenské lesy a statky, s. p. divize Mirošov.

Certifikáty jsou důležité jako záruka kvality při prodeji dřevní hmoty. Zárukou, že výrobek pochází z lesů, ve kterých se hospodaří trvale udržitelným způsobem, může být přitom logo, které je zpracovatel oprávněn aplikovat na výrobek. "Producent dřevní hmoty, tedy vlastník lesa, se bude stále silněji dostávat pod tlak občanské veřejnosti a tudíž také zpracovatelů dřeva, aby dodával do spotřebitelského řetězce surovinu z certifikovaného lesa, jejíž použití zajistí výrobci finálního produktu větší schopnost konkurence na trhu," řekl Řezáč.

Nadnárodní společnosti přitom již nyní odmítají necertifikované dřevo od producentů odebírat. Jejich postoj přejímají i některé domácí společnosti, například Frantschach, a. s. (vlastník celulózky Sepap Štětí) nebo akciová společnost Uniles. Certifikované dřevo začnou od svých dodavatelů požadovat do půl roku také Dřevozpracující družstvo Lukavec nebo Dřevozávod Pražan. V zahraničí se totiž již neuplatní produkty, které jsou vyrobeny z necertifikovaného dřeva.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist