https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kabinet-schvalil-novelu-narizeni-vlady-o-dotacich-pri-zalesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kabinet schválil novelu nařízení vlády o dotacích při zalesňování

18.2.2022 00:51 | PRAHA (ČTK)
Kabinet schválil novelu nařízení vlády o podmínkách poskytování dotací v rámci zalesňování zemědělské půdy. Vyplývá to z výsledků jednání na stránkách vlády. Novela má umožnit vyplácení evropských dotací.
 

Novela podle předkládací zprávy reaguje na unijní nařízení, kterým se stanoví přechodná ustanovení o podpoře z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a z Evropského zemědělského záručního fondu v letech 2021 a 2022. Cílem je zajistit, aby příjemcům mohla být v letech 2021 a 2022 poskytována z těchto fondů podpora.

Žadatelem o dotaci může být fyzická nebo právnická osoba, která zalesní zemědělskou půdu, zaváže se plnit podmínky podmíněnosti a plní podmínky pro poskytnutí dotace. V případě půdy ve vlastnictví České republiky může být podpora poskytnuta pouze tehdy, hospodaří-li na ní fyzická nebo právnická osoba nebo obec. Podpora na zalesnění pozemků, jejímž vlastníkem jsou územní samosprávné celky, státní podniky nebo Česká republika, pokrývá pouze náklady na založení lesního porostu, uvádí důvodová zpráva.

Novela umožní podat žádosti o poskytnutí dotace na založení lesního porostu pro rok 2022. České republice je tímto dána možnost se přiblížit cílovým indikátorům stanovených Evropskou komisí pro opatření zalesňování zemědělské půdy a snížit rizika postihu za nenaplnění indikátoru „výměra zalesněné zemědělské půdy“.

Dříve stanoveného cíle zalesnit 1000 hektarů zemědělské půdy, který byl následně snížen na 920 hektarů, nebylo možné podle důvodové zprávy dosáhnout kvůli kůrovcové kalamitě. "Úsilí případných žadatelů bylo namísto zalesňování zemědělské půdy směřováno na zvládání neočekávané kalamitní situace způsobené kůrovcem, která zaměřila pozornost lesnického sektoru na nahodilé těžby a obnovu lesů po kalamitách," uvádí zpráva.

S ohledem na to nebylo možné dosáhnout stanoveného cíle a Evropská komise nyní požaduje umožnění příjmu žádostí pro rok 2022 tak, aby se Česká republika výši hodnoty indikátoru alespoň přiblížila, dodává materiál.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist