https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kacenim-stromu-zacala-obnova-zameckeho-parku-ve-slatinanech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kácením stromů začala obnova zámeckého parku ve Slatiňanech

16.2.2018 07:13 | SLATIŇANY (ČTK)
Dělníci začali v zámeckém parku ve Slatiňanech kácet přestárlé, poškozené a náletové dřeviny. Při jeho obnově zahradníci vysadí asi 240 stromů a tisíce keřů. Konečný počet poražených stromů závisí na posouzení odboru životního prostředí, na odstranění některých už je vydáno povolení, některé zůstanou stát kvůli chráněnému brouku páchníkovi, řekl dnes kastelán Jaroslav Bušta.
 

"Odstraňujeme primárně stromy, které jsou nebezpečné, nemocné nebo jsou neperspektivní, protože mají odlámané vršky a jsou polámané vichřicí. Nemá smysl, abychom je v parku nechávali, nejsme v přírodní rezervaci, jsme v národní kulturní památce," uvedl Bušta. Velký počet odstraňovaných rostlin tvoří náletové dřeviny, které do parku původně nepatřily.

Revitalizace parku je součástí rozsáhlých oprav slatiňanského zámku. Na projekt nazvaný Slatiňany - šlechtická škola v přírodě za téměř 113 milionů korun získal Národní památkový ústav evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Projekt počítá s celkovou obnovou zámeckého parku. Rekonstrukci podstoupí cesty, ohradní zdi, ploty a brány a opěrné zdi pod zámkem i parkem. Rozšíří se druhová skladba dřevin, vzniknou nové skupiny keřů a květinové záhony, opraví se jezírko. V budoucnu bude část parku oplocena a bude se tam vybírat vstupné.

Část dřeva z pokácených stromů se využije na opravy jiných památek, například skanzenu na Veselém Kopci, kde se jím bude i topit. Z velkého množství dřevní hmoty se vyrobí štěpka, v zámeckém parku se jí spotřebuje při výsadbách a údržbě několik set tun.

Výsadby začnou na podzim. V současnosti je park kvůli bezpečnosti uzavřen, v omezeném rozsahu se otevře s novou turistickou sezonou.

Zámek Slatiňany u Chrudimi byl postaven na místě gotické tvrze ze 14. století a v několika staletích prošel rukama tří desítek majitelů. Až poslední z nich, knížecí rodina Auerspergů, zámku vtiskla jeho současnou podobu. Rodinné sídlo s nejmodernějším technickým vybavením včetně kuchyně, ústředního topení a výtahu na jídlo užívali majitelé do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn na základě Benešových dekretů. Po válce byla budova využita jako hipologické muzeum věnované koním. Od roku 2011 je v nové prohlídkové trase prezentován i jako aristokratické sídlo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist