https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kalifornie-odmitla-plan-volkswagenu-na-reseni-emisniho-skandalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kalifornie odmítla plán Volkswagenu na řešení emisního skandálu

13.1.2016 10:43 | SACRAMENTO (ČTK)
Úřad EPA uvedl, že souhlasí s Kalifornií v tom, že "Volkswagen nepředložil schválitelný svolávací plán, který by auta uvedl do vyhovujícího stavu a omezil znečištění". Dodal, že na to firmu již dříve upozornil
Úřad EPA uvedl, že souhlasí s Kalifornií v tom, že "Volkswagen nepředložil schválitelný svolávací plán, který by auta uvedl do vyhovujícího stavu a omezil znečištění". Dodal, že na to firmu již dříve upozornil
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kalifornský úřad pro čisté ovzduší CARB odmítl plán německé automobilky Volkswagen na svolání naftových aut vybavených softwarem, který umožňuje manipulovat s údaji o emisích. Úřad tvrdí, že návrh Volkswagenu je nedostatečný a nesplňuje zákonné požadavky, hodlá však s firmou o řešení tohoto problému dál jednat.
 

Zamítnutý plán se týká úpravy naftových automobilů s dvoulitrovými motory. Kalifornie zatím automobilce nevyměřila žádnou pokutu, vydala však nové oznámení, že Volkswagen porušil její regulační předpisy v oblasti kvality ovzduší, uvedla agentura Reuters.

Volkswagen uvedl, že zamítnutí se týká počátečních plánů, které Kalifornii předložil v prosinci. "Od té doby vedl Volkswagen s CARB konstruktivní jednání," upozornil.

Šéf Volkswagenu Matthias Müller bude ve středu o skandálu jednat s šéfkou americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Ginou McCarthyová. Právě úřad EPA loni v září automobilku obvinil, že do vozů s naftovými motory instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen tehdy přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno 482 000 vozů s dvoulitrovými motory. Později se ukázalo, že problém se v USA týká rovněž 85 000 vozů s třílitrovými motory.

Úřad EPA uvedl, že souhlasí s Kalifornií v tom, že "Volkswagen nepředložil schválitelný svolávací plán, který by auta uvedl do vyhovujícího stavu a omezil znečištění". Dodal, že na to firmu již dříve upozornil. Volkswagen vyjádřil odhodlání spolupracovat s CARB i dalšími regulátory. "Plánujeme pokračovat v rozhovorech ve středu, kdy se setkáme s EPA," sdělil podnik.

Volkswagen v září přiznal, že v celém světě software umožňující manipulace s testy nainstaloval do zhruba 11 milionů automobilů, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist